ODA, thuis eten steriliseren

Zinke Neyrinck

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Lukas Van Campenhout

ODA, thuis eten steriliseren

 

ODA maakt het mogelijk om zelf thuis op kleine schaal jouw eten te conserveren, gebruikt makend van de oude bewaartechniek sterilisatie. Met deze sterilisatieketel, aangepast naar de noden van een kleinere keuken, bewaar je jouw eten zonder een diepvries nodig te hebben. Alles wordt op een leuke en duurzame manier bewaard in de bijhorende glazen bokalen, waarna het hierin jaren bewaard kan blijven. 

Sterilisatie is een oude manier om eten te conserveren. Hierbij worden de micro-organismen gedood die voor het verderf ervan zorgen. Als het eten hierna in een steriele omgeving blijft, zal het jaren goed blijven.

Sinds de komst van de diepvries is het bewaren van eten door sterilisatie, beter bekend als “wecken” naar de achtergrond verschoven. Deze conservatietechniek is ook gefocust op grote voorraden tegelijk te steriliseren, zoals wanneer iemand een grote moestuin heeft en een paar keer per jaar heel de oogst tegelijk wil bewaren.

ODA brengt deze bewaartechniek opnieuw op de markt en verlegt de focus op kleinere porties en maakt het zo mogelijk en nuttig om ook zelf thuis jouw eigen eten te gaan steriliseren. Het product is ontworpen om kleine hoeveelheden voedsel te conserveren en past mede door zijn compactheid perfect in de stadskeuken, waar een diepvries niet altijd een optie is. Duurzaamheid en lekker eten staan centraal!

Door restjes eenvoudig te steriliseren in deze glazen bokalen, hoef je ze niet meteen de dag erna op te eten en kan er vermeden worden dat deze alsnog in de vuilbak belanden. Nadat je iets lekker hebt klaargemaakt en in de bokalen hebt gesteriliseerd, bewaar je deze in de keuken. Eén van de grote troeven van deze conserveertechniek is dat de kwaliteit en de smaak van het eten bewaard blijven, ook maanden later zal je eten nog perfect smaken.

CL1R1SZ