Revalidatiecentrum Hof ten Bos

Zeynep Öcbe

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Sara Eloy
Iris van der Schueren

Revalidatiecentrum Hof ten Bos

Revalidatiepatiënten zijn een doelgroep wiens specifieke noden niet worden tegemoetgekomen. Kinesistpraktijken en de klinische sfeer van het ziekenhuis worden als weinig uitnodigend ervaren. Deze masterproef blaast een nieuw leven in de voormalige kindersanatorium Hof ten Bos, ontworpen door Léon Stynen. De rijke geschiedenis van het gebouw vormt een basis voor de revalidatiecentrum.

De atmosfeer van een ziekenhuis is vrijwel voor iedereen herkenbaar. De heldere verlichtingen, geur van desinfectiemiddel en eindeloze gangen roepen een gevoel van spanning op. Na een gesprek met een medestudent, die haar ervaringen als revalidatiepatiënt vertelde, werd dit probleem duidelijk. Na jarenlang in een klinische ziekenhuisomgeving te verblijven en zich te verplaatsten tussen meerdere kinesisten, werd het duidelijk dat het ziekenhuis niet de ideale plek is voor revalidatiepatiënten. Bovendien worden kinesistenpraktijken vaak als weinig uitnodigend ervaren.

Het revalidatiecentrum biedt een langdurige verblijfplek voor patiënten die nood hebben aan intensieve hulp. Daarnaast dient het gebouw ook als een kinesistenpraktijk voor degenen die enkele sessies therapie nodig hebben. Het interieur richt zich op het herleven van het originele gebouw en het creëren van een aangename omgeving, waarbij de langdurige patiënten zich thuis kunnen voelen. Door gebruik van zachte kleuren en materialen, heldere circulatie en gepersonaliseerde kamers, wordt het gebouw een plek voor samenwerking en de verbetering van het welzijn. De recente extensie aan Hof ten Bos (door ZED architecten) biedt verblijfplekken, sociale ruimtes en een cafetaria voor de langdurige patiënten. Het gelijkvloers van het gebouw dient als wachtruimte, cafetaria en dienstruimtes voor het personeel en patiënten van korte duur. Op het eerste verdiep bevinden zich de groeps- en individuele therapieruimtes. De scheiding tussen de lang- en kortdurende patiënten bevordert de privacy en de behaaglijkheid van patiënten. Het welzijn van de patiënten is cruciaal, met aandacht voor rust, circulatie en samenwerking.

Contact

Zeynep Öcbe
zeynep.ocbe@hotmail.com 

CL1R1SZ