Alles onder één dak.

Yoni Van Herck

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren 
Margo Annemans
Marjan Michels
Eva Storgaard

Alles onder één dak.

 

Dit project transformeert het oude gasthuis in de Keizerstraat, Mechelen, tot een ondersteunende omgeving voor kankerpatiënten, hun families en verzorgers. Het centrum biedt revalidatie, psychologische hulp, verzorgende producten en hulpmiddelen, en combineert dit met een focus op toegankelijkheid, comfort en privacy. Door de herbestemming wordt het historische gebouw een moderne hub van zorg en ondersteuning, waarbij erfgoed en hedendaagse zorgbehoeften naadloos samenkomen.

Dit project transformeert het historische gasthuis in de Keizerstraat, Mechelen, tot een ondersteunende omgeving voor kankerpatiënten, hun families en verzorgers. Het doel is om een alles-in-één oplossing te bieden die revalidatie, psychologische hulp, verzorgende producten en diverse hulpmiddelen samenbrengt op één locatie. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte aan een holistische zorgbenadering die verder gaat dan alleen medische behandelingen.

Het centrum combineert toegankelijkheid, comfort en privacy met een warme en gastvrije sfeer, waardoor een geruststellende omgeving ontstaat die het welzijn van de gebruikers bevordert. Deze herbestemming eert de rijke geschiedenis van het gebouw, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de moderne zorgbehoeften van kankerpatiënten. Het ontwerp van het nieuwe kankercentrum omvat drie specifieke zones: een zorgzone, een zone voor gemeenschappelijke activiteiten en een publieke zone. Elke zone is ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van de gebruikers, waarbij flexibiliteit en multifunctionaliteit centraal staan. De traditionele gangen worden getransformeerd tot levendige en functionele passages die dienen als ontmoetingsplekken en gemeenschappelijke ruimtes. Dit bevordert sociaal contact en steun tussen patiënten en hun families.

Door deze transformatie wordt de oorspronkelijke staat van het gebouw hersteld en de gangstructuur opnieuw gedefinieerd. Bovendien zijn er meerdere ingangen voorzien om de privacy van de gebruikers te waarborgen. Deze aanpak zorgt ervoor dat patiënten en hun dierbaren zich kunnen concentreren op hun welzijn. Door het historische gebouw nieuw leven in te blazen, wordt niet alleen de gezondheid van de gebruikers bevorderd, maar ook het erfgoed van Mechelen gekoesterd en behouden.

CL1R1SZ