Rapid liquid printing (3D printen met plantencellen)

Yannick Sterckx

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

onderzoek

promotoren
Alexis Jacoby
Jouke Verlinden

RAPID LIQUID PRINTING (3D PRINTEN MET PLANTENCELLEN)

Design research: Rapid liquid printing (RLP) is een onderzoeksproject waar opportuniteiten werden gezocht voor deze 3D printtechniek. RLP bleek zeer gunstig te zijn voor het printen van bio-inkt en omdat er nog weinig bekend is over het printen van plantenweefsels, werd onderzocht hoe de groei verloopt van plantencellen na het printproces.

Variabelen

De aardappel en spinazie cellen werden telkens aan andere omgevingsfactoren blootgesteld om veranderingen in groei te kunnen waarnemen. Elk van deze cellen is in drie verschillende geometrieën geprint. Samen met een “niet geprint” controle sample, werden er meerdere sets gemaakt, die werden geprint met agaragar of gelatine gel. Elk van deze sets werden zowel in het licht, als in het donker bestudeerd. n=32

Onderzoek

Om de 1, 3, 7, 14 en 30 dagen werd er een staaltje afgenomen en vastgelegd met een microscoop. De microscoop foto’s vertelden ons vervolgens of er sprake was van groei.

Resultaten

Bij de spinazie is er een duidelijke groenkleuring in het licht te zien, die in het donker afwezig is. Er werd vastgesteld dat, ondanks de aanwijzing van levende cellen, er geen groei was in de teststukken. Ook al waren de potjes afgedekt met een kartonnen plaatje, verdampte het water en is de gel enorm gaan krimpen en uitdrogen. Op sommige stukken was er schimmelvorming. Agaragar overtreft gelatine betreffend de printeigenschappen. De conclusie is dat “Rapid liquid printing” ideaal is voor het printen van viskeuze bio-inkt.

Discussie

Ondanks dat de resultaten niet waren zoals gehoopt, gaf dit onderzoek inzicht over de kritische punten. Door de Covid-19 pandemie was het onmogelijk om deze testing te verrichten in een professioneel labo. Het is dus uiterst aanbevolen dat dit onderzoek opnieuw wordt uitgevoerd in optimale omstandigheden met correcte verhoudingen, stoffen en efficiënte apparatuur in de juiste werkomgeving.

Contact

Yannick Sterckx
yannick1sterckx@gmail.com

CL1R1SZ