Internationaal transport van bier

Wout Mampaey

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Johan Neyrinck
AB-InBev

INTERNATIONAAL TRANSPORT
VAN BIER

BagBeer is het afstudeerproject van Wout Mampaey, gerealiseerd in het academiejaar 2019-2020, onder begeleiding van Johan Neyrinck. AB-InBev trad op als externe promotor. Het resultaat biedt een oplossing voor het maritieme transport van bieren. De bulkpallet biedt een betere kwaliteit van bier aan in overzeese exportmarkten, aan een lagere kost en een kleinere product carbon footprint.

De Belgische bierexport kende een ongekende groei de laatste jaren. In landen als de VS en China is de vraag naar Belgische bieren nog nooit zo groot geweest. Om de authenticiteit te waarborgen worden alle bieren in België gebotteld, en verscheept via de haven van Antwerpen. De buitenlandse consumenten verkiezen het Belgische bier in glazen flesjes, maar deze zijn niet geoptimaliseerd voor maritiem transport door hun grote gewicht. Verder kan de temperatuur in een container oplopen tot 50-60 graden, waardoor het bier niet meer dezelfde kwaliteit heeft bij aankomst.

Bagbeer voorziet hiervoor een oplossing. Het biedt een geïsoleerde bulkopslag voor bieren aan, om te bottelen in het land of continent van consumptie. Hierdoor bereikt het bier de consument op een ecologische manier, en met behoud van kwaliteit door het gebruik van isolatie. Omdat de bierexport van ons land groter is dan de import, kan het product gecompacteerd worden tijdens de terugreis.

Bier kan een grote druk uitoefenen op zijn verpakking, daarom gebruikt Bagbeer een mix van Kevlar en stalen ringen om een compacteerbare structuur te bekomen, een innovatie die nieuw is in het bierlandschap. Het bier wordt bewaard in een zak, die de kwaliteit waarborgt door het te beschermen tegen lucht. Deze technologie, samen met de verwijderbare isolatiepanelen, zorgen ervoor dat ons Belgische bier even goed smaakt aan de andere kant van de wereld. Verder leidt het product tot een geschatte 6 tot 20% minder emissies tijdens het transport.

Contact

Wout Mampaey
wout.mampaey@gmail.com

CL1R1SZ