Sust.d 

Witse Beyers

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
 Linda Scheelen 
Herman Wauters
Sofie De Winter 

Sust.d 

Sust.d is een product-servicesysteem in de vorm van een toolbox die enerzijds zorgverleners in woonzorgcentra zal helpen bij het detecteren van nachtelijke onrust bij dementie,  anderzijds de bewoners zelf zal helpen bij het verminderen van deze onrust. Aan de hand van de toolbox kan per bewoner een effectieve aanpak op maat gezocht worden om nachtelijke onrust tegen te gaan. Dit op een goedkopere manier, zonder medicijnen en vrijheidsbeperking.

In totaliteit bestaat de toolbox van Sust.d uit zes verschillende tools.  Elke tool speelt in op een andere oorzaak van nachtelijke onrust, een detectiemodule die nachtelijke onrust onderschept en een methodiek die helpt bij het testen en evalueren van en rapporteren over de tools van de toolbox. Om Sust.d op de markt te introduceren werd gekozen om eerst de meest innovatieve tool, ‘de warme hand’ en de observatie-en detectiemodule op de markt te brengen.

De tool ‘de warme hand’ speelt in op eenzaamheid en huidhonger als uitlokker van nachtelijke onrust en wil het gevoel van geborgenheid creëren door een ‘hand in hand’ effect na te bootsen. Dit door middel van warmte en stimulatie van de drukreceptoren in de vingers en de hand. Door zijn eenvoud en door de implementatie van zachte, reinigbare en flexibele materialen komt deze tool zowel tegemoet aan de noden en wensen van de zorgverlener als aan deze van de bewoner met dementie.

De observatie- en detectiemodule helpt de zorgverlener bij het detecteren van nachtelijke onrust en het verlenen van proactieve zorg. De module observeert door middel van geluid en lichaamswarmte de bewoner en stuurt een alarmsignaal uit naar het huidige verpleegoproepsysteem wanneer hij/zij nachtelijke onrust vertoont. De wireless module kan via zijn eenvoudig bevestigingssysteem op verschillende soorten beideindes geplaatst worden en gemakkelijk van kamer verwisseld worden. Net zoals de tool en de rest van de toolbox, is de module gebaseerd op eenvoudigheid zodat ook woonzorgcentra met kleinere budgetten hun bewoners met dementie kunnen helpen.

CL1R1SZ