De herbestemming van een leegstaand kantoorgebouw tot centrale hub  – “De Friendship building”

Victoria De Mol

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Iris Van der Schueren
Sara Eloy

De herbestemming van een leegstaand kantoorgebouw tot centrale hub  – “De Friendship building”

 

Voor mijn Master koos ik de studio, “The Reuse of Modernist Buildings”, gericht op hergebruik van modernistisch erfgoed. Ik koos het sloopbedreigde Friendship Building. “Hoe kunnen we de Friendship building opnieuw activeren en verbinden met de omgeving?” Door de plint open te stellen en openbare ruimtes te creëren, heractiveer ik dit voorheen gesloten gebouw. Deze ingrepen bieden een alternatief voor sloop, verbeteren de stedelijke omgeving en versterken de lokale gemeenschap.

De Friendship Building, bedreigd door sloop ten gunste van een nieuw appartementencomplex, vormt de focus van mijn masterproef. Als inwoner van Antwerpen vraag ik me af waarom er steeds voor nieuwbouw wordt gekozen, wat de stad uniformer maakt. Mijn project biedt een alternatieve benadering door het iconische, maar geïsoleerde gebouw te transformeren tot een centrale en verbindende hub. De Friendship Building, met zijn opvallende driebenige structuur en 8 verdiepingen, heeft een prominente locatie nabij het MAS, de Rijnkaai en de Schelde.

Mijn plan is om de gesloten plint van het gebouw te openen en te veranderen in openbare en groene ruimtes. De huidige tussenliggende ruimtes en garages worden vervangen door functies zoals een bakkerij, koffiebar en boekenwinkel. Dit creëert dynamische niveauverschillen met zitplekken en groene zones, wat het gebouw toegankelijk en aantrekkelijk maakt.

De verdiepingen zullen worden omgevormd tot co-working spaces met flexibele werkplekken voor jonge ondernemers en kleine bedrijven. Daarnaast komen er ‘young residences’ waar jonge ondernemers tegen voordelige tarieven kunnen wonen. Het dak wordt een groene tuin voor bewoners en een rooftopbar voor bezoekers, met een prachtig uitzicht op de Schelde en het MAS.

Door deze ingrepen wordt de Friendship Building getransformeerd van een gesloten structuur naar een aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Dit zal de stedelijke ontwikkeling van het Eilandje verbeteren en de betrokkenheid van de lokale gemeenschap vergroten, wat zorgt voor een levendige sfeer en een sterkere relatie met de omgeving.

Contact

Victoria De Mol
vicdemol@gmail.com 

CL1R1SZ