Universitair Ziekenhuis Antwerpen | Gebouw Q | Verdieping 5 | Intensieve Zorgen

Tinne Van de Kelft

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Morfologie van het interieur 

promotoren
Eva Storgaard
Axelle Vertommen
Margo Annemans

Universitair Ziekenhuis Antwerpen | Gebouw Q | Verdieping 5 | Intensieve Zorgen

 

Medische instellingen worden enorm gewaardeerd, de uitstraling ervan daarentegen wordt als negatief ervaren. Zo is het zorgpersoneel van groot belang binnen deze context, maar ook de omgeving kan worden ingezet als helende factor. Spijtig genoeg wordt dit nauwelijks toegepast. Het UZA wil hier verandering in brengen, sterker nog: ‘Een healing environment leidt voor patiënten tot een kortere ligduur, minder stress, minder medicatie en vooral meer welzijn’,  verwoordt Van Houdt L.

De focus van dit project ligt op de Pediatrische en Intensieve Zorgen Unit waar patiëntenkamers zowel voor kinderen als volwassenen gebruikt worden én waarbij er 24/7 een vrije toegang is voor verzorgers, waaronder ouders.

Om ‘design for all’ te benadrukken binnen deze context zocht ik naar een breed toegankelijk kleurenpalet. De combinatie van vier kleuren, die elk worden gelinkt aan een doelgroep, geeft de mogelijkheid om knooppunten te accentueren en structuur te brengen in het geheel. Het palet is zodanig samengesteld dat ook personen met daltonisme kunnen genieten van aangename kleuren terwijl slechtzienden kunnen verder gaan op het contrast.

Voorgaande principe wordt gecombineerd met een lichtspel dat de circulatie stimuleert. Deze scenografische toevoeging bestaat uit functionele verlichting, sfeerverlichting en verlichting die de moodfunctie benadrukt. Een spektakel dat terug te vinden is in de wachtkamer, de gang en de patiëntenkamer.

Contact

Tinne Van de Kelft
tinnevandekelft@hotmail.com 

CL1R1SZ