Triotentoonstelling: Herbestemming van het Antwerpse Knechtjeshuis

timon mekke

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul
Vincent Nulens

Triotentoonstelling: Herbestemming van het Antwerpse Knechtjeshuis

 

In functie van een triotentoonstelling met het Maagdenhuis Museum en het Instituut voor Tropische Geneeskunde, werd de invulling en mogelijke uitwerking van een expositie omtrent de geschiedenis en herbestemming van het Knechtjeshuis ontworpen. Dit project staat in kader van de “Zes eeuwen jeugdzorg” in de stad Antwerpen en zal in het jaarprogramma van 2023 plaatsvinden.

Deze thesis gaat over de invulling en mogelijke uitwerking van een expositie omtrent de geschiedenis en herbestemming van het Knechtjeshuis. In dit 16e-eeuws erfgoedpand zal de bezoeker meegenomen worden in de rijke historie van de instelling en te weten komen hoe het was voor de weeskinderen om hier op te groeien en te leven. In 2017, 460 jaar na de oprichting, wordt de Universiteit Antwerpen nieuwe eigenaar van het Knechtjeshuis. De bezoekers zullen voor het eerst de mogelijkheid krijgen om het pas gerenoveerde pand van het Knechtjeshuis te bezichtigen langs binnen. Het vervaardigen van producten is de rode draad tussen de historiek en de herbestemming van dit pand en zal een thema zijn dat deze twee met elkaar verbindt in de expositie.

Er werd een totaalconcept ontworpen die deze inhouden op een visuele en interactieve manier tracht te brengen aan de bezoekers door gebruik te maken van projecties, een luisterkamer en interactieve installaties waarbij de bezoekers onder andere gebruik kunnen maken van een webapplicatie met Augmented Reality.

De tentoonstelling zal plaatsvinden in 2023 gedurende drie maanden op de nieuwe campus van de opleiding Productontwikkeling op de Paardenmarkt.

Contact

Timon Mekke
timonmekke@gmail.com  

CL1R1SZ