TUUR.

tille peters

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul
Hildegard Van de Velde

TUUR.

TUUR. is een inclusieve audiogids die de museumbeleving van blinden en slechtzienden kwalitatief verbetert. Ook voor ziende bezoekers creëert deze beleving meerwaarde. De audiogids bestaat uit vier belevingsfasen: informeren, verdiepen, ervaren en nabeleven. Een hoofdtelefoon, bedieningstoestel en verschillende verzamelkabinetten ondersteunen de audiogids. TUUR. biedt een uniek museumbezoek waarin de bezoeker actief participeert. TUUR. werd in dit masterproefproject toegepast op het Snijders & Rockoxhuis, maar is implementeerbaar in ieder museum.

In iedere museumzaal wordt de bezoeker via de audiogids verwelkomd door een persoon die een duidelijke link heeft met de zaal. Deze geeft een korte situering in tijd en ruimte en begeleidt de bezoeker doorheen de zaal. De bezoeker heeft de vrijheid om zelf te kiezen aan welke fasen van de museumbeleving hij deelneemt.

Tijdens de informatieve fase van de beleving krijgt de bezoeker een zogenaamde geluidsvanger, een inleidend geluid, te horen wanneer hij of zij voorbij een kunstwerk of object loopt. Hierna kan de bezoeker kiezen om door te lopen naar het volgende kunstwerk of, indien hij interesse heeft, te blijven staan om de informatieve uitleg te beluisteren. Deze start automatisch.

Tijdens de daaropvolgende fase kan de bezoeker ervoor kiezen om zich te verdiepen in het onderwerp van de museumzaal. Dit kan de bezoeker doen door in gesprek te gaan met personages die afgebeeld zijn op de kunstwerken. Door middel van de audiogids kan de bezoeker vragen beantwoorden die gesteld worden tijdens het gesprek.

De kunstwerken en objecten van de museumzaal kunnen op een multisensoriële manier ervaren worden in het verzamelkabinet tijdens de derde fase van de beleving. De bezoeker kan samen met zijn of haar museumpartner  zowel voelen, ruiken als proeven tijdens dit interactief moment.

Na afloop van het museumbezoek wordt de audiogids en hoofdtelefoon aan de ticketbalie ingeleverd. De bezoeker krijgt een QR-code waarmee een muziekstuk, geselecteerd volgens de persoonlijke preferentie van de bezoeker, kan gedownload worden via spotify. Zodra de muziek beluisterd wordt, start de nabeleving.

CL1R1SZ