Fika: the ultimate coffee break

Tetiana Dobretsova

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
 Guido de Bruyne
Els Du Bois

Fika: the ultimate coffee break

 

Koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie, wordt in de meeste gevallen gezien als een afvalstroom. Binnen de bedrijfscontext wordt het hergebruikt voor verschillende toepassingen zoals brilmonturen, maar voor de thuisomgeving bestaan enkel oesterzwam kweekkits. Fika is een energiezuinig product voor het zetten van koffie, drogen en hergebruiken van koffiedik. Het begeleidt de gebruiker tijdens het volledige proces en biedt de ultieme koffiepauze.

Koffiedik moet worden gedroogd voordat het kan worden hergebruikt om schimmelvorming te voorkomen. De keramieken koffiefilter wordt gebruikt voor het zetten van koffie op een ecologische manier, ter vervanging van papieren filters. Het bestaat uit een poreus materiaal waarin koffiedik achterblijft, terwijl de koffie doorloopt. Het droogproces begint na het zetten van koffie, door het plaatsen van de filter met bovenkant op de kaarshouder. Dit principe werkt op kaarswarmte, geleverd door een theelichtje in de kaarshouder, en duurt twee uur voor het drogen van één maatlepel koffie. De vochtigheidsgraad van het koffiedik wordt aangegeven door een analoge vochtmeter, die op de koffiefilter kan worden bevestigd.

Tijdens het bestellen van het product kan de gebruiker drie toepassingen voor koffiedik kiezen, waarvoor de benodigde tools worden geleverd. Fika wordt bezorgd in een kartonnen doos met PU (Polyurethaan) verpakkingsschuim om de onderdelen veilig te bewaren. Dankzij het compacte formaat en de esthetische uitstraling kan het product zelf (koffiefilter, bovenkant en koffiekan) op het aanrecht blijven staan. Een gebruiksaanwijzing voor het zetten van koffie, het drogen en hergebruiken van koffiedik wordt meegeleverd om de stappen correct uit te voeren.

Op het online platform van Fika kunnen extra onderdelen zoals drinkglazen worden besteld. Daarnaast zijn er instructievideo’s voor verschillende toepassingen, informatie over workshops en voorbeelden van toepassingen uitgevoerd door andere gebruikers beschikbaar. Het product is gemaakt van keramiek, wat een warme uitstraling geeft en hittebestendig is. Het wordt vervaardigd met behulp van een keramiek 3D-printer, een snel en uniek alternatief voor traditioneel pottenbakken.

CL1R1SZ