SeDari; De ontvangstruimte in de Marokkaanse wooncultuur

Soufiane Habibi

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
thesis

promotoren
Els de Vos
Dirk Geldof
Marleen Goethals

SEDARI; DE ONTVANGSTRUIMTE IN DE MAROKKAANSE WOONCULTUUR

Deze Masterthesis onderzoekt hoe het ontvangen van gasten gebeurd binnen de Marokkaanse woonculturen en hoe het gebruik van de sedari in de ontvangstruimte wordt geïntegreerd binnen de Vlaamse wooncultuur . Ik onderzoek ook de evolutie hiervan bij Marokkanen hier in België en in het thuisland. Sinds het begin van de immigratie in 1964, schets ik de wooncultuur van deze gemeenschap die overigens de grootse niet Belgische gemeenschap in Antwerpen is.

Marokkaanse wooncultuur en gastenontvangst is in heel wat opzichten onder bestudeerd in het hedendaagse onderzoek. Dit onderzoek tracht hier verandering in te brengen. Na het aftoetsen van de resultaten van het empirisch onderzoek, gekoppeld aan het theoretisch onderzoek poog ik een conclusie te maken dat er een duidelijk onderscheid te maken valt tussen de generaties. Ik bied eveneens in mijn ontwerpend onderzoek een oplossing om te kunnen voldoen aan de noden en eisen van mijn respondenten.

Binnen deze thesis werd geopteerd voor een focus op de gastenkamer/woonkamer en de sedari. Om data te verzamelen en verwerken werd gebruik gemaakt van etnografische methoden, die mij toelieten om zowel het interieur te bestuderen als het leven van de bewoners door mijn dubbele positie als onderzoeker en zoon van een immigratie ouders. Het schrijven van deze thesis gebeurde met een reflexief en positioneel bewustzijn, waardoor ik verschillende aspecten uit de Marokkaanse wooncultuur beter kan begrijpen vanuit een insiders perspectief. Dit type onderzoek heeft geleid tot de conclusie van het gebruik van ruimten en het thuisgevoel dat hiermee gepaard gaat.

Contact

Soufiane Habibi
soufihab@hotmail.com

CL1R1SZ