Working Together Apart

Silke Blok

Master Interieurarchitectuur
2020 — 2021

studio
Re-use Modern Interiors 

promotoren
Matthias Decleer

Working Together Apart

 

Voor de masterproef selecteerde ik de brutalistische site in het centrum van Hasselt. Als herbestemming koos ik voor kantoorruimtes die verhuurd kunnen worden aan jonge ondernemers in de binnenstad aan betaalbare prijzen. Hiernaast zijn er ook co-working ruimtes, ontspanningsruimtes en een werkcafé aanwezig. Het volledige programma is gebaseerd op de noden en behoeften van de stad om mensen terug naar de werkvloer te lokken.

Working Together Apart vertegenwoordigt in één begrip de doeleinden van het project, namelijk de mogelijkheid bieden op individueel of samenwerken op eenzelfde locatie met kans op ontspanning en ontmoeting. Jonge ondernemers in de stad Hasselt, maar ook anderen krijgen de mogelijkheid kantoren aan variabele grootte, flexibilteit en democratische prijzen te huren zonder afbreuk te doen aan de brutalistische erfgoedwaarde van het gebouw. Hiernaast is er ruimte voor co-working, horeca en ontmoeting. Het project is afgestemd op het beleidsplan van de stad waarbij bestaande gebouwen optimaler benut moeten worden en werkomgevingen naar de binnenstad moeten trekken omdat deze autovrij verklaard is.

Het gebouw is opnieuw leven ingeblazen en biedt wederom meer mogelijkheden aan de inwoners van de stad zelf. De gevelaanzichten van de bestaande toestand zijn behouden en er wordt gefocust op het open plan en zijn kolomstructuren. Voor de kantoren, co-working zones en het werkcafé zijn er negen verschillende typologieën ontworpen om het interieur boeiender te maken.  Zo zijn er standard en premium kantoren, co-working ruimtes en intiemere werkboxen, werk cocons, hoge werktafels en ontspanningsruimtes. Voor het ontwerp werd een duurzame en doordachte keuze gemaakt in materialen. Er wordt gewerkt met donkergrijs metaal, lichtbeige stuck resin, licht populierenhout, HPL en groen en beige textiel voor akoestische bekleding. De kleur groen vormt de rode draad doorheen het project, samenhangend met enkele groenzones in het gebouw en de correlatie met het Groenplein, de locatie van het gebouw.

Contact

Silke Blok 
silke.blok@outlook.com 

CL1R1SZ