Overgewicht bij huiskatten

Sien Heirbaut

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Linda Scheelen
Dominique De Schutter

Overgewicht bij huiskatten

 

Meer dan de helft van alle katten in België krijgt te maken met overgewicht. Hunt is een speelmat voor katten die binnenshuis jagen faciliteert, en op die manier overgewicht kan voorkomen. Door een natuurlijk eetpatroon in een stimulerende omgeving aan te bieden, speelt de mat in op de natuurlijke noden en instincten van een kat. Het resultaat is een gelukkige kat in een gezond lichaam.

Hunt is een speelmat voor katten om binnenshuis jagen mogelijk te maken. Deze nieuwe manier van voederen kan helpen bij het voorkomen van overgewicht.

Doorheen de woning worden meerdere speelmatten verspreid. Elke speelmat bevat een prooi die zelfstandig kan voortbewegen. Deze prooi bevat voeding voor de kat. Wanneer de kat op de mat gaat staan, wordt de prooi geactiveerd en zal deze zeer willekeurige bewegingen maken. De beweging onder de stof triggert het jachtinstinct van de kat. Door de openingen in de bovenste laag van de mat kan de kat de prooi vangen. Daarna kan ze de prooi meenemen en genieten van haar vangst op een locatie naar keuze.

De klassieke manier van voederen wordt volledig vervangen door deze nieuwe methode. De speelmat zorgt er voor dat de kat minder afhankelijk wordt van de eigenaar, dat ze voldoende uitgedaagd wordt en voeding kan opnemen op een manier die aansluit bij haar natuurlijke instincten. Daarnaast biedt het systeem keuzemogelijkheden aan de kat, wat zal zorgen voor algemene rust. De speelmat is heel geschikt om in een leefruimte geplaatst te worden. De mat biedt een esthetische meerwaarde en is makkelijk te onderhouden. De handelingen die de eigenaar moet uitvoeren zijn plezierig en eenvoudig. De implementatie van deze nieuwe manier van voederen zal ook bewustzijn creëren bij eigenaars en de band tussen de kat en de eigenaar versterken.

CL1R1SZ