Geon

Sarah de Graaf

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul
Jelmer Peerbolte

GEON

Geon is een slim en laagdrempelig hoogte-adaptatie masker voor duursporters en mensen op hoogte dat gedragen wordt tijdens de slaap.

Hoogtetraining wordt vandaag de dag toegepast voor twee doeleinden. Enerzijds kan hoogtetraining leiden tot een prestatieverbetering van 3-8%. Dit is voor duursporters een interessante zaak, zeker wanneer ze hun plateau bereikt hebben na jaren trainen. Naast conditieverbetering zorgt het er op korte termijn ook voor dat ons lichaam efficiënter kan reageren op zuurstofarme omgevingen. Door hoogtetraining kan dus hoogteziekte vermeden worden, waardoor dit soort training noodzakelijk is voor mensen die zich op hoogte begeven zoals bijvoorbeeld bergbeklimmers en piloten.

Omdat effectief naar hoogte gaan niet zo makkelijk is voor de meeste mensen, werden er simulatieproducten ontworpen. De huidige producten zijn echter hoogdrempelig door onder andere de ruimte die ze innemen, de magere gebruiksinteractie en het stevige prijskaartje. Daarom werd Geon ontworpen. Geon werd volledig ontworpen rond de live high train low methode waarbij de gebruiker op hoogte leeft en op zeeniveau sport. Vertaald naar de gebruikscontext draagt de gebruiker het masker dus tijdens de slaap en sport hij zonder masker, zodat de kwaliteit van de workout behouden blijft.

Het masker geeft door de smart-functionaliteit educatieve feedback aan de gebruiker zodat hij zijn voortgang duidelijk mee kan volgen aan de hand van een bijhorende applicatie.

Contact

Sarah de Graaf
sarahdegraaf_@hotmail.com

CL1R1SZ