De Vierwinden

Sanne Knaepkens

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren 
Storgaard Eva
Margo Annemans

De Vierwinden

Zorg-/kinderboerderij die inzet op de sociale en maatschappelijke connectie tussen verschillende doelgroepen, rekening houdend met het collectief geheugen van de site.

Het domein Vierwinden maakt deel uit van het collectief geheugen in Malle en omstreken. Wat aanvankelijk dienst deed als buitenverblijf, groeide uit tot een domein met een rijke geschiedenis die vorm kreeg door de verschillende functies die het domein gekend heeft. De focus ligt bij het terug tot de kern brengen van de bestaande gebouwen. De aangebouwde koterij die doorheen de jaren aangroeide, wordt terug naar zijn oorsprong gebracht. Originele elementen worden bloot gelegd waardoor het gebouw aan waarde wint.

Het domein zal met dit project terug aan de maatschappij geschonken worden. Het zal dienst doen als zorg-/kinderboerderij. Met zorg als hoofdactiviteit, draagt dit project bij aan het ontwikkelen van vaardigheden en interesses bij mensen die het tempo van de maatschappij niet meer kunnen volgen. Dit in de vorm van een actieve en betekenisvolle dagbesteding. Het voormalige herenhuis zal dienst doen als woning waar ook de zorgboeren hun plek krijgen.

Met het woord ‘kinderboerderij’ wordt voornamelijk de toegankelijkheid voor de rest van de maatschappij gezien. De oude boswachterswoning werd omgebouwd tot verblijf voor beperkte groepen voor boerderijkampen. Hiernaast domein zelf staat ook ter beschikking om mensen mee te laten genieten van de rust en het stukje natuur en is er plaats voor een rustige gezinsuitstap tussen de dieren en de natuur. Verspreid over het domein staan paviljoenen waar diverse activiteiten in worden ondergebracht. Op deze manier kan het domein een meerwaarde bieden aan alle takken van de maatschappij.

Contact

Sanne Knaepkens
sanneknaepkens@gmail.com 

CL1R1SZ