Museum to scale 1/7 voor Blinden
en slechtzienden

ruben Gryp

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul 
Nina Reviers

MUSEUM TO SCALE 1/7
VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN

“Museum to Scale 1/7” is een verzameling van mini museumzalen. Het doel is om dit toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Hiervoor moet de visuele informatie vertaald worden. Dit houdt in dat blinden en slechtzienden de kans krijgen om de ruimte te leren kennen. Dit aan de hand van een audiogids met audiodescriptie samen met het gebruik van ander zintuigen, zoals voelen, horen, ruiken en zien.

“Museum to Scale 1/7” is een verzameling van mini museumzalen, die permanent te bezichtigen zijn in de stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Het betreft een kunstproject waarbij aan een honderdtal Belgische kunstenaars gevraagd werd om deze kleine kamers in te richten. Hieraan werkte onder andere mee Jan Fabre, Frank Maieu, Panamarenko, Koen Vanmechelen en nog vele anderen. Al deze kunstwerken zijn enkel visueel en dit vormt een barrière voor blinden en slechtzienden.

De visuele informatie moet vertaald worden zodat iedereen kan genieten van het bezoek. Dit houdt in dat blinden en slechtzienden de kans krijgen om de ruimte te leren kennen. Hierdoor weet de bezoeker waar alles zich bevindt en wordt geleid doorheen de gehele expositie. Ook moeten de kunstwerken duidelijk zijn en op een interessante manier worden aangeboden. Dit wordt bekomen aan de hand van een audiogids met audiodescriptie. Wat belangrijker is dan audiodescriptie is het multi-zintuigelijk aspect, blinden en slechtzienden geven dit een grotere meerwaarde. Daarom moet geprobeerd worden om ook de andere zintuigen te stimuleren, zoals voelen, horen, ruiken en zien. Hierbij moet de nodige variatie ingebracht worden zodat het bezoek interessant blijft. Steeds een replica voelen wordt na een tijdje ééntonig. Het is zeer belangrijk dat de bezoeker steeds iets nieuws kan verwachten en ontdekken. Op verschillende punten worden modules voorzien zodat enkele werken ontdekt kunnen worden via andere zintuigen. Om een geslaagd bezoek te kunnen beleven heeft men 2 verschillende modules nodig, met name bij het onthaal en bij de werken zelf.

Contact

Ruben Gryp
rubengryp1@gmail.com

CL1R1SZ