Bela-Vivo: een thuis voor jongvolwassenen met een beperking

Robin Plaisier

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren 
Margo Annemans
Eva Storgaard

Bela-Vivo: een thuis voor jongvolwassenen met een beperking

 

De overgang van adolescent naar jongvolwassen brengt in korte tijd veranderingen met zich mee. Voor jongvolwassenen met een beperking, zoals mijn zus, verloopt dit anders. Ook de zoektocht naar de best aangepaste leefomgeving voor hen is niet gemakkelijk en meestal moet de keuze gemaakt worden voor grote zorginstellingen. Daarom zijn mijn ouders de stichting Bela-Vivo begonnen. Een kleinschalig wooninitiatief waar zelfredzaamheid, zelfontplooiing en het samenleven met de maatschappij centraal staan.

Binnen mijn masterproef focus ik mij op het onderzoek naar de concrete vormgeving van een beschermde woonomgeving voor deze specifieke doelgroep en dit in een voormalig schoolgebouw Het Trefpunt te Barendrecht.

Al vanaf de oprichting van Bela-Vivo is het gebouw Het Trefpunt in beeld om verschillende redenen. Het gebouw is vervallen, maar heeft een passende typologie en bevindt zich dicht bij de lokale winkelstraat. Hierdoor zijn de toekomstige bewoners niet geïsoleerd, maar kunnen ze deelnemen aan de samenleving. Het versterken van de relatie tussen maatschappij en beschermde woonomgeving wordt gerealiseerd door het integreren van een openbare koffiebar waar mensen met een beperking op een laagdrempelige manier kunnen werken. De kenmerkende schakeling van de voormalige leslokalen biedt de mogelijkheid tot ruime appartementen die maximale zelfstandigheid stimuleren. De hal van het schoolgebouw dient door zijn centrale ligging als gemeenschappelijke woon-, kook- en eetruimte voor de bewoners. Andere voorzieningen worden gebruikt volgens het co-living principe. De huiselijke atmosfeer van de ingrepen staat centraal om van het schoolgebouw een volwaardige woonomgeving te maken en hierbij een alternatief te bieden voor de sfeer van een zorginstelling.

Voor de toekomstige bewoners wordt Het Bela-Vivo hun ‘forever home’, waar ze zich thuis voelen en waar ze in al hun levensfases welkom zijn. Het wordt een beschermde woonomgeving waar grote aandacht is besteed aan de functionaliteit, huiselijkheid en inclusiviteit van de ingrepen. Hierdoor wordt er geleefd met de maatschappij en kunnen alle toekomstige bewoners, en hun ouders, een mooi leven leiden in en met Het Bela-Vivo huis.

CL1R1SZ