Van Clarissenklooster tot serviceflats 

Philippine Ceulemans

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Paul Wauters 
Iris Van der Schueren

Van Clarissenklooster tot serviceflats 

 

Het project richt zich op de herontwikkeling van het Clarissenklooster in Turnhout tot serviceflats voor ouderenzorg. Het doel is om zelfstandig wonen voor ouderen te faciliteren en sociaal contact te bevorderen. Het klooster wordt aangepast met rolstoeltoegankelijke flats en gemeenschappelijke ruimtes. De kapel wordt omgevormd tot een medische praktijk en multifunctionele ruimte. Zo wordt het klooster een waardevolle plek voor de gemeenschap en stimuleert het interactie tussen jong en oud.

De vergrijzing in de EU vraagt om ‘Actief ouder worden’ en intergenerationele solidariteit. De Vlaamse overheid moet rekening houden met diverse behoeften in ouderenzorg. Het project focust op het Clarissenklooster in Turnhout, ideaal voor serviceflats met ontmoetingsruimtes. Het herontwerp behoudt de kloosterstructuur en creëert ruimte, groen en licht. Doel: langer zelfstandig wonen en meer sociaal contact voor ouderen. Rolstoeltoegankelijke flats en omgebouwde kapel met medische en multifunctionele ruimtes dienen de gemeenschap en stimuleren interactie tussen generaties. Dit project biedt ruimtelijke oplossingen die zelfstandig wonen, sociaal contact en gemeenschapszin bevorderen.

Het Clarissenklooster, met zijn rijke geschiedenis en architecturale pracht, zal nieuw leven worden ingeblazen als een waardevol centrum van de gemeenschap. De omgebouwde kapel zal niet alleen dienen als huisartsenpraktijk en kinesitherapiepraktijk, maar ook als multifunctionele ruimte voor buurtbewoners en toekomstige bewoners van een nieuwe wijk. Hierdoor ontstaat een levendige ontmoetingsplaats waar mensen van verschillende leeftijden en achtergronden kunnen samenkomen en van elkaars gezelschap kunnen genieten.

Dit project weerspiegelt de inzet om een inclusieve en leeftijdsvriendelijke samenleving te bevorderen. Het streeft ernaar om ouderen een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid te geven, terwijl ze tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan een bruisende gemeenschap. Door het combineren van hoogwaardige zorgvoorzieningen en sociale interactie, wordt er een omgeving gecreëerd waarin ouderen kunnen gedijen en volop van het leven kunnen genieten.

Contact

Philippine Ceulemans
philippineceulemans@icloud.com 

Meer info

https://drive.google.com/file/d/1rqqT9sea4AZwJgTA6d9DWNQhdBYzS-ZJ/view?usp=sharing

CL1R1SZ