Een start-en end-of-life cyclus oplossing voor Orfit bestralingsmaskers, een systemische verschuiving naar circulair design

Paola Travella

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Guido De Bruyne 
Naji Hussein

Een start-en end-of-life cyclus oplossing voor Orfit bestralingsmaskers, een systemische verschuiving naar circulair design

 

Circleo is een product-servicesysteem om gebruikte radiotherapiemaskers te identificeren, verzamelen, demonteren en verwerken om nieuwe maskers te maken en hierdoor afval te verminderen als een end-of-life oplossing. Maar echte duurzaamheid begint bij het begin van een product, daarom werden de handvaten herontworpen met een klikverbinding. Voor de huidige maskers kan het ziekenhuis het Circleo-systeem gebruiken om de thermoplastische polymeermaskers te verwerken, en kan Orfit het materiaal hergebruiken.

Circleo is een product-service-systeem om gebruikte radiotherapie maskers te identificeren, verzamelen, demonteren en verwerken om nieuwe maskers te maken en uiteindelijk op deze manier afval te verminderen als een end-of-life oplossing. Momenteel worden de maskers gewoon met al het andere niet-risicohoudend afval weggesmeten, dit is een enorm verlies van grondstoffen.

Maar echte duurzaamheid begint bij het begin van een product, daarom werden de handvaten herontworpen gaande van een laserlas naar een klikverbinding. Deze systemische verschuiving naar circulaire producten kan Orfit de kans geven om hun marktleiderspositie te verstevigen en de pionier te worden voor duurzaamheid in hun sector.

Voor de huidige handvaten en maskers kan het ziekenhuis het Circleo-systeem gebruiken om de thermoplastische polymeermaskers te identificeren, demonteren, verzamelen en verwerken, zodat ze kunnen worden hergebruikt als secundaire materialen voor nieuwe maskers. Hierdoor ontstaat een gesloten keten product. De container bevat een QR-code scanner zodat er 100% materiaal puurheid gegarandeerd kan worden. De opvangbak maakt gebruik van een waterbad om de maskers zacht te maken en een klem zodat de gebruiker het masker op een ergonomische wijze van de profielen kan trekken.

Circleo heeft een geautomatiseerd pick-upsysteem nodig om het efficiënt te laten functioneren, daar heeft de container een “vol” knop om aan te geven dat er behoefte is aan een pick-up door de distributeur. Deze e-mails functioneren automatisch en zorgen ervoor dat de communicatie soepel verloopt. Deze service kan ook een sterkere band opbouwen tussen de ziekenhuizen en Orfit, waardoor een partnerrelatie ontstaat.

Contact

Paola Travella
paola.travella@gmail.com 

CL1R1SZ