Masterproef RMB Creatopia

Noa De Keyser

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Paul Wauters

Masterproef RMB Creatopia

 

Herbestemming van een lagere schoolgebouw (creatopia) naar een crisiopvang/residentiële jeugdzorg voor jongeren tussen de 12-18 jaar.

Alsmaar meer gezinnen moeten beroep doen op uitzonderlijke hulpverlening in de jeugdzorg en komen door een tekort aan opvangcentra tegenwoordig snel op een wachtlijst terecht.

In deze masterproef wil ik met deze functie naast een geslaagd ontwerp ook een meerwaarde bieden voor de welvaart van onze maatschappij. Kinderen opnieuw een volwaardige thuis geven is daar deel van. Gebouw Creatopia staat op dit moment leeg en komt vanwege de voormalige functie als lagere school sterk in aanmerking voor de gekozen herbestemming. De site bevindt zich aan het Kiel en is gelegen in het binnengebied van het bouwblok gevormd door vier verschillende straten.

De focus in deze masterproef ligt vooral op het ontwerp van de slaapkamers van de jongeren. Deze dient multifunctioneel, aanpasbaar, huiselijk en personaliseerbaar te zijn aangezien de gebruikers kinderen zullen zijn die uit hun vertrouwde omgeving weggehaald worden. Om deze reden heb ik gekozen om te werken met kastmodules van steeds 50cm waardoor er veel verschillende kameropstellingen mogelijk zijn en elk kind zijn/haar slaapkamer naar eigen hand kan zetten.

Met dit ontwerp wil ik duidelijk maken dat jeugdzorg vandaag de dag te steriel, onpersoonlijk en alles behalve huiselijk is. Hoe meer kinderen het gevoel hebben iets naar eigen hand te kunnen zetten, hoe meer ze zich thuis en op hun gemak voelen. Daarom is het belangrijk steeds vanuit het standpunt van het kind te redeneren en op die manier een ééntonig ontwerp tegen te gaan. Dynamiek, speelsheid en personalisatie staan om deze redenen in deze masterproef centraal.

Contact

Noa De Keyser
noadekeyser33@gmail.com 

CL1R1SZ