Van Geloofscentrum naar Inspirerend Leerlandschap

Nina Van Acker

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren 
Paul Wauters 
Iris Van der Schueren

Van Geloofscentrum naar Inspirerend Leerlandschap

 

De herbestemming van de Christus Koningkerk in Temse, België, belicht een ontwerpaanpak om een historische kerk te transformeren als reactie op afnemende kerkgangersaantallen en de resulterende leegstand van dergelijke gebouwen. Dit project benut de mogelijkheden van het ontwerp om de kerk een nieuwe betekenis te geven en het gebouw te laten aansluiten op moderne behoeften.

De kerk, ontworpen door architect Eugène De Witte, wordt binnenkort ontwijd en biedt daarmee een geschikte kans voor herbestemming. Het ontwerpconcept richt zich op het creëren van een educatieve en gemeenschapsgerichte ruimte in samenwerking met de Hollebeekschool. Het centrale schip van de kerk wordt omgevormd tot een veelzijdige polyvalente ruimte, geschikt voor diverse schoolactiviteiten, terwijl de zijkapel een eigentijdse transformatie ondergaat voor naschoolse opvang.

Belangrijke ontwerpasspecten omvatten het behoud van de serene lichtsfeer gecreëerd door de kenmerkende glas-in-loodramen, evenals het overwinnen van uitdagingen zoals akoestiek en verwarming. Het ontwerp introduceert een nieuw volume dat de kerkruimte afbakent en verwarmt zonder in te leveren op de architectonische integriteit.

De herbestemming van de Christus Koningkerk illustreert de kracht van ontwerp om historisch erfgoed te behouden terwijl het wordt aangepast aan eigentijdse behoeften. Dit project toont aan hoe architectuur kan dienen als een brug tussen het verleden en de toekomst, en hoe creatieve ontwerpoplossingen kunnen bijdragen aan gemeenschapsopbouw en onderwijs.

Contact

Nina Van Acker
ninavanacker2000@gmail.com 

CL1R1SZ