Herbestemming Gouverneur Kinsbergencentrum

Mira Claessens

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Gouverneur Kinsbergencentrum

promotoren
Paul Wauters
Annelien Grandry

HERBESTEMMING GOUVERNEUR KINSBERGENCENTRUM

Het Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk heeft in de loop van zijn bestaan al een reeks van ontwikkelingen gekend. Doorheen de jaren is het GKC zowel inhoudelijk als in zijn omgeving vervaagd. De identiteit van het centrum is vertroebeld, wat zich uit in een twijfelachtige indeling en moeizame oriëntatie binnen het gebouw. Dit ontwerp heeft de ambitie om dit kenmerkende gebouw te herwaarderen, afgestemd op de geplande herbestemming.

Door het interieur te benaderen volgens duidelijke zones die de uitlijning van de dakvormen volgen, maakt wanorde plaats voor regelmaat en transparantie. Interne signalisatie verbindt deze zones op een eenduidige manier, waardoor ook nieuwe en infrequente bezoekers zich eenvoudig kunnen navigeren binnen het centrum. De verschillende activiteiten in deze zones zorgen voor een interne dynamiek tussen de vaste werknemers, externe partners, studenten en andere bezoekers. Dit stimuleert de wisselwerking tussen professionals, onderzoekers en nieuw ondernemerschap van de zorgeconomie.

Aan de hand van een aantal zones publiek toegankelijk te maken, wordt ook de omgeving naar het centrum toe geleid. Externe signalisatie trekt de aandacht en informeert potentiële bezoekers. Mogelijkheid tot activiteiten buiten de werkuren zorgen voor een complete invulling van de site. Eenmaal aanwezig in het door groen omsloten centrum kan men aangenaam vertoeven in een rustgevende atmosfeer. Het buitengevoel van de natuurlijke omgeving wordt via het ruime buitenterras naar binnen geleid, versterkt door de glazen façade.

Door de directe omgeving uit te spelen als fundamentele sterkte, de infrastructuur doelgericht te benutten voor diverse bestemmingen en dynamische interactie op verschillende niveaus te stimuleren, wordt het Gouverneur Kinsbergencentrum geherwaardeerd tot aantrekkelijk kennis- en expertisecentrum voor de zorgeconomie.

Contact

Mira Claessens
mira.claessens@telenet.be

CL1R1SZ