tenoscopisch hechtsysteem voor de paardenchirurgie

Merlin Bauwens

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Frank Goethijn

TENOSCOPISCH HECHTSYSTEEM VOOR DE PAARDENCHIRURGIE

Sportpaarden lopen geregeld peesblessures op. Sommige van deze blessures zijn peesscheuren die chirurgisch gehecht moeten worden. Tot hiertoe is het onmogelijk om peesscheuren op een niet-invasieve manier te hechten. Chirurgen moeten bijgevolg risicovolle ingrepen uitvoeren waarbij de kans op complicaties zeer hoog liggen. Met deze ontwikkeling komt hier verandering in. Er is een toestel ontwikkeld waarmee het voor het eerst mogelijk is om de peesscheur te hechten tijdens een kijkoperatie.

De probleemstelling

Kreupelheid vormt één van de belangrijkste gezondheidsproblemen en oorzaken van verminderde sportprestaties bij paarden. De kreupelheid is in sommige gevallen het gevolg van een langwerpige scheur in één van de pezen van het onderbeen. De huidige behandeling bestaat uit het reinigen van de scheur tijdens een kijkoperatie. De scheur in de pees wordt bij deze behandeling niet gehecht. Dit komt omdat er geen instrumenten voorhanden zijn om hechtingen op zo’n moeilijk bereikbare plek uit te voeren. In sommige gevallen gaat men over tot een open chirurgische ingreep om de scheur alsnog te hechten. Hierbij moeten ligamenten en delen van pezen worden doorgesneden. Deze ingreep heeft echter een lagere kans op een succesvolle heling en wordt bijgevolg nauwelijks uitgevoerd.

De doelstelling

De doelstelling is om een product te ontwikkelen dat een minder invasieve techniek van hechten mogelijk maakt. Het uitgangspunt van dit project is om via een kijkoperatie in het onderbeen van een paard een hechting van de pees tot stand te brengen.

Het resultaat

Het resultaat is een instrument waarmee chirurgen, voor het eerst, peesscheuren bij paarden kunnen hechten tijdens een kijkoperatie in het onderbeen (tenoscopie) van paarden. Met deze nieuwe ingreep is er een drastische stijging in de kans dat het paard zal revalideren van deze blessure. De innovatie in dit project bevindt zich in de manier waarop de hechting op de pees wordt uitgevoerd. Voor deze toepassing is een nieuw systeem ontwikkeld dat hechtdraad kan aanbrengen in een beperkte ruimte.

Contact

Merlin Bauwens
merlinbauwens@gmail.com

CL1R1SZ