Ontwerpmethodologie voor een ervaring met behulp van cobots

Mats Moelants

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Paul Bailleul
Glenn Mathijssen

Ontwerpmethodologie voor een ervaring met behulp van cobots

 

Dit onderzoek exploreert de mogelijkheden in het creëren van een totaalbeleving voor de consument in context van gerobotiseerde voedingsautomaten. Een ervaring werd ontworpen in een virtuele omgeving en vervolgens getest met positief resultaat. 

Met de opkomst van cobots (collaborative robot armen) in de consumentenmarkt, komen we vaker in contact met robotica in onze omgeving. Een van deze toepassingen is het inzetten van cobots in gerobotiseerde voedingsautomaten. De automaten zijn eerder vrij beperkt, als het gaat om het geven van een beleving aan de consument. Daardoor wordt wachten op een bereiding na enkele keren monotoon. Het implementeren van entertainment en variatie, zorgt ervoor dat dit een plezierige ervaring wordt. ​​

Dit is het onderzoek waar Mats Moelants zijn afstudeerproject mee heeft volbracht. Er werd onderzoek gedaan ter exploratie van een methodologie voor het creëren van een ervaring, in de context van gerobotiseerde voedings kiosken. Hij ontwierp een ervaring met behulp van een animatie in virtual reality, en toetste deze af bij 26 proefpersonen die zich onderdompelden in deze virtuele realiteit.

De resultaten van dit onderzoek werden positief bevonden, waardoor het traject geabstraheerd kon worden naar een valabele methode voor het ontwerpen van een ervaring, in de context van gerobotiseerde voedingsautomaten. Deze methodologie implementeert technieken om een totaalbeleving te creëren waar cobot, attributen, decor, geluid en licht aan bod komen.

Contact

Mats Moelants
mats.moelants@icloud.com 

CL1R1SZ