Le Brusseleir

Maria Lahni

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
KMKG

promotoren
Paul Wauters

LE BRUSSELEIR

Een nieuwe naam voor een nieuwe aanzet

De rebranding van het Jubelparkmuseum – nu Museum Kunst & Geschiedenis – streeft erna, het gebouw en zijn meesterwerken naar de 21ste eeuw te brengen. Dit ontwerp sluit aan deze aanzet aan: een nieuwe ruimteervaring rond zuilengalerij en jachtmozaïek, voor bezoekers én medewerkers. Uitgewerkt met lokale, circulair gebruikte en duurzame materialen, zoals klei en zand.

„Le Brusseleir“ : urban mining op zijn best.

De nieuwe vleugel van het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel heeft veel potentieel om de bezoeker actief bij te betrekken. Maar er zijn factoren, die daar momenteel nog tegenwerken. Een analyse maakt duidelijk dat de belangrijkste ingreep voor ‘Le Brusseleir’ de ‘re-activatie’ van de ruimte moet worden.

Dat wil zeggen: de bezoeker actief aantrekken, nieuwsgierig maken, de ruimte volledig naar interactie toe ontwerpen. Tegelijkertijd is het de bedoeling om het originele gebouw nog trouw te blijven, omdat het – ondanks zijn probleem-zones – wel nog een bijzondere charme heeft. Daarom staat het ontwerp nu vooral onder het teken van een lichte modernisatie en een veranderde vormentaal, welke wel nog aan het oude toestand gelinkt kan worden. Deze modernisatie wordt vooral door de bepalende materialisatie duidelijk. Er wordt bewust gekozen om met duurzame en circulaire (afval)materialen aan de slag te gaan. Dit voor drie redenen: om het project ten eerste te koppelen aan de geologisch-geografische site van het museum (de Brusselse ondergrond bestaat uit zand en klei – fantastische materialen om te verwerken), ten tweede om de collecties binnen het nieuwe vleugel te koppelen aan hun origine en oude bouwtechnieken, en ten laatste omdat ‘Le Brusseleir’ een verbouwing onder het teken van urban mining, een problematiek van onze tijd, te staan komt. Kort gezegd: een zachte en duurzame modernisatie van de nieuwe vleugel om niet in concurrentie met de bedoeling en de inhoud daarvan te komen.

Contact

Maria Lahni
maria@lahni.be

CL1R1SZ