Orion

Margot Heylen

Master Interieurarchitectuur
2021 — 2022

studio
Morfologie van het interieur

promotoren
Axelle Vertommen
Eva Storgaard

Orion

Met het ontwerp van Orion wordt er afgestapt van de gekende, steriele ziekenhuissfeer en wordt er ingezet op de huiselijkheid, groene omgeving, sociale interactie en privacy.

We komen in aanraking met palliatieve interieurs in de meest kwetsbare fase van ons leven. Of wanneer een dierbaar persoon niet meer te genezen is en we weten dat het einde nadert. Spreken over de dood blijft een pijnlijk taboe.

Als casestudie heb ik gewerkt rond het AZ Sint- Elisabeth ziekenhuis van Herentals. Voordat ik van start ben gegaan, heb ik een ruimtelijke analyse gedaan alvorens ik de ideale plek heb uitgekozen voor het onderbrengen van een palliatieve afdeling en om hier later ingrepen in te doen.

De focus van dit project ligt op het welzijn en comfort van de patiënten. De groene omgeving wordt expliciet binnengetrokken door verticale tuinen die toegankelijk zijn vanuit de patiëntenkamer.

De ramen zijn zo herontworpen zodat het daglicht tot in de verste hoek kan rijken. De circulatie is helder ontworpen met herkenningspunten zodat patiënten zelfstandig hun weg kunnen vinden, herkenningspunten worden ontworpen als zitbanken. Deze zitbanken bevorderen het sociale contact. Door een organisch volume te plaatsen en een strikte balie achterwege te laten stapt het geheel af van de steriele ziekenhuissfeer.

De toegang van de patientenkamers is weggehouden van de hoofdcirculatie om zo de privacy te kunnen garanderen. Deze ontwerpoplossing zorgt voor privacy tijdens medische gesprekken. 

Contact

Margot Heylen
margot.heylen@live.be 

CL1R1SZ