Het reduceren van wegwerpplastics in de tuinbouw – Kweekpotten 

margot fonteyn

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotor
Els Du Bois

Het reduceren van wegwerpplastics in de tuinbouw – Kweekpotten

 

In de tuinbouwsector worden heel wat wegwerpplastics gebruikt. Zo zijn de plastic kweekpotten in België al goed voor 63 000 ton plastic afval per jaar. Wanneer al de kweekpotten van één jaar uit België gestapeld worden, is dit goed voor een afstand van Antwerpen tot aan de Noordpool. PotPunt biedt een oplossing voor dit probleem door de huidige plastic kweekpotten op te nemen in een circulair systeem.

 

PotPunt is een systeem dat het hergebruik van plastic kweekpotten mogelijk maakt door inzamelrecipiënten te plaatsen op verkooppunten van planten en op locaties waar mensen al gemotiveerd worden om te sorteren zoals containerparken. Deze inzamelrecipiënten zijn toegankelijk voor zowel professionele tuinaannemers als voor particulieren. De kweekpotten worden ingezameld per maatgroep en worden omgekeerd ingezameld. Door de potten omgekeerd in te zamelen, kan het ruwe vuil al van de potten vallen.

Wanneer het inzamelrecipiënt vol is, worden de kweekpotten opgehaald en doorgevoerd naar een maatwerkbedrijf. De samenwerking met maatwerkbedrijven is bijna een evidentie. Zo zijn maatwerkbedrijven opzoek naar wat hun functie kan zijn in de circulaire economie en biedt PotPunt een type werk aan dat ideaal is voor doelgroepmedewerkers.  In het maatwerkbedrijf worden de potten verder gesorteerd en gereinigd met behulp van borstels. Eenmaal de kweekpotten volledig gereinigd en gesorteerd zijn, kunnen deze terug verkocht worden aan plantenkwekerijen. Zo verschuift het gebruik van kweekpotten van een lineair naar een circulair systeem.

CL1R1SZ