De BuurThuis

Manon Schuil

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Morfologie van het interieur 

promotoren
 Eva Storgaard
Axelle Vertommen

De BuurThuis

 

Het afstudeerproject ‘de BuurThuis’ vloeit voort uit het ontwerpend onderzoek naar collectieve, huiselijke en flexibele ruimtes voor de diverse en variërende gebruikersgroep van het buurthuis ‘Het Bijbelhuis’ te Antwerpen. Literatuuronderzoek wordt in de praktijk gebracht door het toepassen van verschillende theoretische concepten zoals de publieke ruimte en het interieur als ‘facilitator of flows’. Op deze manier wordt er een flexibele woonkamer van de wijk gecreëerd die ontmoeting en gemeenschapsvorming stimuleert.

De antwoorden op de verschillende noden van de ontwerpvraag worden gecombineerd in enkele subtiele, bescheiden en praktische ingrepen. Deze aanpassingen zijn ontworpen met het oog op het behouden van de huiselijkheid en de ziel van de woning, die zo cruciaal zijn voor de huidige gebruikers.

Op deze manier wordt er een woonkamer van de wijk gecreëerd die ontmoeting en gemeenschapsvorming tussen buurtbewoners stimuleert. Gebruikers mogen het zich toe-eigenen, worden er gezien en zien anderen. Flexibel gebruik van de ruimtes -nu en in de toekomst- laat toe dat het buurthuis altijd een warm en relevant onderkomen kan zijn.

Contact

Manon Schuil
meschuil@xs4all.nl 

CL1R1SZ