Van oude Veeartsenijschool tot Studentenhuisvesting

Luna Elst

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Sara Eloy
Iris Van der Schueren

Van oude Veeartsenijschool tot Studentenhuisvesting

 

Door de groei van de studentenpopulatie in Gent is het tekort aan betaalbare en kwalitatieve studentenhuisvesting al jaren een probleem. Eengezinswoningen worden vaak opgedeeld in studentenkamers, wat voor aanzienlijke druk op de woningmarkt zorgt. Stad Gent benadrukt daarom het belang van het vinden van geschikte locaties voor studentenhuisvesting. De oude Veeartsenijschool op de Coupure in Gent is een potentiële locatie, bestaande uit vier leegstaande gebouwen en een middelbare school. 

De focus ligt op het voormalige Instituut voor Anatomie, ontworpen in 1937 door architect August Desmet. Dit modernistische gebouw beschikt over een binnenpatio met een glazen hoekerker, een auditorium, en een kenmerkende tegelvloer. Gelegen in een woonwijk tussen verschillende onderwijsinstellingen, speelt deze locatie een centrale rol in de gemeenschap.

Uit een buurtbevraging bleek dat er spanning heerst tussen buurtbewoners en studenten, met een gebrek aan interactie tussen beide partijen. Dit benadrukt de noodzaak om niet alleen te voorzien in de behoefte aan studentenhuisvesting, maar ook om een plek te creëren waarin interactie mogelijk is.

Het herbestemmingsproject omvat het creëren van interactieve ruimtes voor studenten, zoals een gemeenschappelijke keuken en verschillende ontspanningsruimtes. Daarnaast is de publieke koffiebar op de gelijkvloers toegankelijk voor zowel studenten als buurtbewoners. Om de toegankelijkheid te bevorderen, worden een buitenterras en grotere raampartijen aan de zuidgevel van het gebouw toegevoegd, waardoor de koffiebar optimaal benut kan worden door de buurt.

Aangezien het gebouw specifiek werd ontworpen voor de Veeartsenijschool, is voor het implementeren van de studentenkamers gebruikgemaakt van een ‘box in box’-principe. Hierdoor konden studentenkamers, zowel met als zonder eigen badkamer, en gedeelde sanitaire faciliteiten worden toegevoegd met behoud van de oorspronkelijke sfeer en materialisatie van het gebouw.

Door het Instituut voor Anatomie te herbestemmen tot studentenhuisvesting en ontmoetingsruimte voor studenten en buurtbewoners, wordt niet alleen het tekort aan studentenhuisvesting in Gent aangepakt, maar ook de sociale cohesie in de buurt versterkt.

Contact

Luna Elst
luna.elst@gmail.com 

CL1R1SZ