Handbagage met behulp van digitale breitechnologie

Louise Uyttenbroeck

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Jouke Verlinden
Bart Proot

Handbagage met behulp van digitale breitechnologie

 

Loops Luggage biedt een circulair handbagage-item aan, met als doel verspilling van kostbare materialen in de bagage-industrie tegen te gaan. Digitale breitechnologie wordt gehanteerd als de productietechniek.

Veel textielproducten, inclusief de meeste bagage-items, hebben vandaag de dag een lineaire levenscyclus. Dat wil zeggen dat er een ‘take, make and waste-aanpak’ gehanteerd wordt. Grondstoffen worden verwerkt tot een product dat te snel wordt afgedankt. Kostbare materialen worden zo verspild. Een oplossing kan geboden worden door de lineaire levenscyclus te herwerken naar een circulaire keten. Dit resulteerde in het finale productontwerp van Loops Luggage, een comfortabele rugzak voor zakenreizigers.

Verschillende ontwerpprincipes worden toegepast om de levensduur van het product te verlengen. Eerst worden er zo weinig mogelijk onderdelen en demontagestappen voorzien in het ontwerp. Op deze manier verloopt de demontage van het handbagage-item vlotter, waardoor sorteren en recycleren van de componenten mogelijk wordt. Bijkomend bestaat het handbagage-item uit een klein aantal materialen. Door zo weinig mogelijk materiaal te gebruiken, wordt afval in de afdankingsfase vermeden of verminderd. 

Daarnaast wordt er gelet op manieren om het product een blijvend gegeven te maken in het leven van de klant. Aanpasbaarheid aan de behoeften en de voorkeuren van de gebruiker wordt hierbij gezien als essentieel. Dit wordt verkregen door modulariteit, multifunctionaliteit en personalisatie in het ontwerp te incorporeren. Daarnaast zorgt de digitale breitechnologie voor unieke functionele en esthetische eigenschappen. De gebruiker hecht meer belang aan zijn of haar product, waardoor deze persoon minder snel geneigd is om het product af te danken.

Contact

Louise Uyttenbroeck
louise.uyttenbroeck@gmail.com 

CL1R1SZ