Mina: menstruatie op de basisschool

Lotte Verboven

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Ivo Dewit
Laure Herweyers

Mina: menstruatie op de basisschool

 

Mina wil meisjes op de basisschool voorbereiden op en ondersteunen tijdens hun (eerste) menstruatie. Mina biedt voorlichting vanaf jonge leeftijd voor meer begrip en minder taboe.

Mina biedt een totaalpakket aan voor basisscholen met daarin richtlijnen en attributen voor een menstruatievriendelijke schoolomgeving, ondersteuning voor de leerkrachten en een persoonlijk pakketje voor elk meisje, waarin zij tools kan vinden om zelfstandig en zelfzeker over haar menstruatie bij te leren en er mee om te gaan.

Kennis is het sleutelwoord in de strijd voor meer begrip en minder taboe. Dit is niet enkel kennis over de biologische achtergrond van het menstrueren, maar ook kennis over de hele menstruatiecyclus, de hormonen en de bijkomende emotionele en mentale veranderingen. Die kennis kan meisjes meer wegwijs maken in hun eigen lichaam. Ze kunnen zo leren hun noden te herkennen en deze te communiceren naar de buitenwereld. Ook een goede kennis van het gebruik van de verschillende menstruatieproducten is belangrijk voor de zelfzekerheid van meisjes. De aanwezigheid van deze producten op school moet er voor zorgen dat geen enkel meisje thuis blijft tijdens haar menstruatie of tijdens de les afgeleid wordt door stress op doorlekken. Niet enkel voor meisjes die geen menstruatieproducten kunnen betalen, maar voor elk meisje, zodat ze zorgeloos elke dag naar school kunnen gaan.

CL1R1SZ