Artci Atelier –
It’s all about connection

Lotte Horemans

Master Interieurarchitectuur
2021 — 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Van der Schueren Iris
Wauters Paul

Artci Atelier –
It’s all about connection

 

Herbestemming voormalig bedrijfsgebouw Amival tot Open Stadsatelier

Amival, het pand dat het onderwerp van mijn masterproef is, werd in 1969 gebouwd volgens het ontwerp van architecten Paul Schellekens en Carli Vanhout voor het maatwerkbedrijf Amival. Het is gelegen in de Begijnendreef te Turnhout achter het Begijnhof. Voor het gebouw ligt het park Begijneveldekens.

Rekening houdend met de noden van de Turnhoutenaars, nam de stad Turnhout de beslissing om het pand te herbestemmen tot een ‘open stadsatelier’ (www.openstadsatelier.be). Het is de bedoeling een ontmoetingsplaats te creëren waar kunst en duurzaamheid hand in hand gaan.

Uit vooronderzoek is gebleken dat er nood is aan een betere connectie tussen het gebouw en zijn omgeving. Zo kwam ik tot de volgende onderzoeksvragen: Hoe kan het gebouw meer verbonden worden met zijn omgeving? Kan er een connectie gemaakt worden tussen het park, het Begijnhof en de nieuwe invulling van het gebouw? Hoe kan ik het gebouw laagdrempeliger maken?

Het belangrijkste verbindend element is de uitdieping in de buitenruimte tussen het open stadsatelier en het Begijnhof. Er ontstaat een bredere toegang aan de straatkant, die uitnodigt om naar de achterkant van het gebouw te gaan. Vanuit de uitdieping heb je toegang tot de jazzbar, het muziekatelier en het maakatelier in het kelderverdiep. Het wandelpad in de tuin leidt je naar de art residencies en inkomhal. Deze is zoveel mogelijk opengetrokken. Hierdoor ontstaat er laagdrempeligheid. Om meer natuurlijk licht binnen te trekken, werden de ramen van de tentoonstellingsruimte vooraan naar beneden getrokken. Door de lege begijnhofhuisjes in te vullen als art residencies, worden deze ook betrokken.

Contact

Lotte Horemans
lottehoremans@gmail.com 

CL1R1SZ