Open Doek

Lisa Robberechts

Master Interieurarchitectuur
2021— 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
 Paul Wauters
Iris Van der Schueren

Open Doek

 

Mijn project vindt plaats in Heerlen, Nederland. De Christus Koningkerk is ontwijd en wordt al jaren niet meer gebruikt. Ik heb ervoor gekozen om de kerk te transformeren tot een ontmoetingsplek waar men zich kan laten inspireren en waar ruimte gelaten wordt om te experimenteren, te creëren en te presenteren. Waar iedereen de dynamische kracht van cultuur kan ervaren. Een modulair laagdrempelig theater.

In dit project is cultuur de verbindende factor. Er wordt gewerkt met telescopische tribunes die geheel onafhankelijk van elkaar kunnen werken maar die ook één geheel kunnen vormen, deze zijn verrijdbaar. De tribunes kunnen ingeschoven worden tot blokken die als scheidingswanden dienst kunnen doen. Het podium zelf is ook volledig modulair en bestaat uit onderdelen die aan elkaar gezet kunnen worden. Zo kunnen er diverse sferen gecreëerd worden. Er kunnen buurtoptredens plaatsvinden, een klassiek theater, lezingen, schoolfeesten… Het theater wordt gevormd naar de hand van de noden van de buurt.

Het theaterkader bestaat uit stof, afgeleid van glasdallen die ook semidoorlatend en transparant zijn, maar niet zorgen voor een volledige openheid. Hierdoor wordt de openheid, sfeer en hoogte van de originele kerk behouden. De souterrain wordt ingevuld aan de hand van het theater, waarbij er rekening is gehouden met een foyer, loges, decorlift, etc.

Door de inrichting uit te voeren aan de hand van modulaire onderdelen kan de ruimte nog steeds dienst doen als lege ruimte. Het is een ontwerp dat zich voorbereidt op groei en verandering. Vanuit de vormgeving van het dak heb ik een grid ontworpen waar de verlichting op diverse manieren aan opgehangen kan worden, ook is er een grotere rail bevestigd zodat het theater tijdens de dag volledig verduisterd kan worden.

CL1R1SZ