Opnieuw Thuis

Lien Vandenborre

Master Interieurarchitectuur
2021 — 2022

studio
 Re-use Modern Interiors

promotoren
Paul Wauters
Iris Van der Schueren

Opnieuw Thuis

 

De focus van mijn masterproef ligt op huisvesting voor senioren en meer specifiek assistentiewoningen voor senioren. Om tot gegroepeerde woningen te komen met de nodige gemeenschappelijke voorzieningen, heb ik gezocht naar een geschikt gebouw. De school Sint-Victor te Turnhout blijkt hiervoor een ideale site. Deze school is ontworpen in modernistische stijl door de architecten van de Turnhoutse School namelijk Carli Vanhout, Paul Schellekes, Lou Jansen en Rudi Schiltz.

Het modernistisch schoolgebouw Sint-Victor te Turnhout, ontworpen door de Turnhoutse School, wordt herbestemd als assistentiewoningen voor senioren. De focus ligt op deze doelgroep omdat de vergrijzing van de bevolking de afgelopen decennia blijft toenemen.

“Opnieuw Thuis” staat symbool voor het wederom thuisgevoel geven aan de bewoners. Deze leeftijdsgroep heeft het vaak erg moeilijk om het ouderlijk huis te verlaten.

Het gebouw is ideaal om senioren in onder te brengen. Duurzaamheid, toegankelijkheid en transparantie kenmerken dit karakteristieke gebouw. Er is aandacht besteed aan het behoud van de authenticiteit van het gebouw door onder meer de bestaande structuur van het gebouw te respecteren en door de authentieke kasten uit afromosia te hergebruiken. De kleuren van het modernisme zijn doorgetrokken in het ontwerp aangezien het oorspronkelijke gebouw geïnspireerd is op Saint-Marie de la Tourette van Le Corbusier.

Het voorheen eerder gesloten gebouw is nu bewust opengetrokken en tevens voorzien van meer glas, wat zorgt voor transparantie en meer interactie met de buurtbewoners en met de schoolkinderen. Op het gelijkvloers zijn faciliteiten zoals een wellness, wassalon, brasserie, kapper, schoonheidsspecialist, supermarkt en bakker ondergebracht. Dit geeft de interactie met de buurt een stevige boost. De woonunits van de bewoners zelf zijn privé gescheiden van de publieke ruimtes en voorzien van alle nodige accommodatie.

Op deze manier worden in dit project de mentale als fysieke gezondheid van de senioren ruim ondersteund. De bewoner weet zich op deze site verzekerd van een zo lang mogelijk zelfstandig leven en opnieuw thuiskomen.

CL1R1SZ