‘t Huis Requiem

Leonie Avonds

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren
Margo Annemans
Marjan Michels
Eva Storgaard

‘t Huis Requiem

 

‘t Huis Requiem is een palliatief hospice ontworpen in het centrum van Herentals. Als ontwerper maakte ik gebruik van een empathische ontwerpstrategie waarbij het ontwerp de gebruikers ondersteunt, dit zowel de gasten (patiënten), als vrijwilligers, familieleden en mantelzorgers. Het ontwerp kan werken als een plek waar personen het proces van sterven meer bespreekbaar kunnen maken. Zo maakt ‘t Huis Requiem de grens tussen leven en dood minder groot.

’t Huis Requiem transformeert een oude jongensschool in Herentals, ontworpen door P.J. Taeymans (1881), tot een palliatief hospice. Het ontwerp volgt een empathische ontwerpstrategie. Ruimtelijke parameters zoals overgangen, privacy en openingen zijn flexibel ontworpen om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. Het ontwerpvoorstel is ontstaan vanuit een persoonlijke bezorgdheid over hoe we omgaan met het sterven en de omgeving waarin dit plaatsvindt. Via ‘t Huis Requiem herbekijk ik deze interieurs op basis van eigen onderzoek en ‘evidence based’ bevindingen over ‘healing environments’.

De binnenplaats is het hart van de site. Deze plek wordt binnen het nieuwe ontwerp opgewaardeerd en getransformeerd tot levendige, wilde tuin. Aan de bestaande gevel wordt een extra laag toegevoegd die zich wikkelt als een mantel rond deze tuin. Dit resulteert in drie sferen: de binnentuin, de gang als contemplatieve ruimte en de privéruimtes voor rust en afzondering. Deze gang vormt een plek op zich aan de hand van zitbanken, open ruimtes en het zicht op de tuin. Gebruikers kunnen dit interieur openen of sluiten via ramen en gordijnen naargelang de behoeften. Zo kan de gang als een verlengde van de privé ruimte gebruikt worden. Deze flexibiliteit is ook te vinden in het meubilair en de indeling van de privé ruimtes.

Eikenhout, textiel en aardse, kleurrijke materialen brengen de natuur naar binnen. Het interieur straalt zowel rust als levendigheid uit. Op deze manier vormt ‘t Huis Requiem een plaats om de laatste levensfase op een natuurlijke manier te omarmen.

 

CL1R1SZ