Living Together Apart

Lara van duyse

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
RMB

promotoren
Grandry Annelien
Wauters Paul
Els De vos

LIVING TOGETHER APART

De dag van vandaag zijn er steeds meer singles en alleenstaanden. Voor deze doelgroep worden er weinig aangepaste woningen voorzien. Deze tendens is duidelijk zichtbaar in Linkeroever. Het boek ‘Living Together Apart: scheiden als partners, samenleven als ouders.’ is een bron vol getuigenissen van gescheiden gezinnen die in speciale woonvormen leven. Deze tendens werd onderzocht voor het ontwerp in de Blancefloerlaan, een appartement in Linkeroever.

Het onderzoek creëerde drie types:

1. Een birdnest, hier wonen kinderen van gescheiden koppels in een eigen appartement en de ouders wisselen week om week.

2. Een single appartement, voorzien voor gescheiden ouders niet grenzend aan het kind zijn verblijf in het appartement. Kan ook door een single gebruikt worden.

3. Een “Living Together Apart” woning, hier hebben beide ouders hun eigen woning waar het gemeenschappelijk deel van de kinderen zicht tussen bevindt.

Het voordeel van het laatste type woning is het voorzien van een efficiënt verwerkte doorgang tussenin. Dit vertaalt zich onder andere in een draaiende boekenkast. Deze kast heeft een dubbele functie, zowel een decoratief element als een verbindende functie wanneer in gebruik.

Deze uitwerking kan eveneens voor andere doeleinden gebruikt worden, onder andere gewone gezinnen en meegroeiwoningen. Het is een ruim denkbeeld. Hierdoor kan men gekoppelde woningen huren.

CL1R1SZ