TACSEE

Koen van der Beek

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Kristof Vaes
Sam Smedts

TACSEE

TACSEE is een oplossing om niet-tactiele bedieningselementen bestuurbaar te maken voor mensen met een visuele beperking. Uitgangspunt van het project is de inductiekookplaat. Door de grote variatie aan merken en modellen is er bijna geen uniformiteit binnen het spectrum van touchpanelen. TACSEE maakt het mogelijk om voor ieder type apparaat een custom made tool te creëren naar wens van de gebruiker.

TACSEE maakt het mogelijk om voor blinden en slechtzienden een tool te ontwikkelen die hen kan helpen bij het besturen van hedendaagse bedieningspanelen, zodat ook zij met een simpel gebruiksprotocol hun huidige apparatuur kunnen besturen. Steeds vaker worden touchpanelen geïntegreerd in producten die vroeger nog met tactiele en fysieke knoppen bestuurd werden. Doordat er geen tactiele feedback is, zijn deze panelen (bijna) niet te besturen door mensen die blind of slechtziend zijn.

Het uiterlijk van de add-on tool zal per gebouwd exemplaar enkele verschillen kunnen vertonen, omdat de tool door de gebruiker persoonlijk kan worden samengesteld. Wat de verschillende versies van de tool gemeen hebben, is dat ze zijn opgebouwd vanuit dezelfde architectuur. De verschillen bestaan uit twee typen variabelen. Productvariabelen die afhankelijk zijn van het type inductiekookplaat van de gebruiker en persoonlijke variabelen, waarin de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker naar voren komen.

Een persoon met een visuele beperking moet de tool zelfstandig kunnen plaatsen en opbergen. Door gebruik te maken van magneten wordt het positioneren van de tool op de inductiekookplaat versimpeld.  Op het aanrechtblad wordt een houder geplaatst met magneten. De tool bevat ook magneten, waarmee de tool nauwkeurig kan worden geplaatst.

Het aanvragen van een tool op maat kan via een online webapp. In deze webapp kunnen gebruikers een foto uploaden van hun inductiekookplaat (of ander bedieningspaneel). In de webapp wordt een 3D-model opgebouwd dat de vertaling maakt van tiptoetsen naar tactiele iconen met de elementen uit de architectuur.

CL1R1SZ