Gedeelde fietsparking in grootsteden: De BikeBranch

Kobe Baudewijns

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
Ivo Dewit

Gedeelde fietsparking in grootsteden: De BikeBranch

 

De fiets speelt een onmiskenbare rol in het dagelijks leven van veel mensen, met name in stedelijke gebieden. Veel stadsbewoners hebben geen ruimte om hun fiets veilig achter te laten op de eindbestemming. De BikeBranch is een modulair totaalpakket dat de mogelijkheid biedt om elke bestaande ruimte om te bouwen tot een volledig uitgeruste fietsenstalling. Het systeem voorziet potentieel in een veilige, duurzame en toekomstgerichte oplossing binnen de stedelijke context.

De fiets speelt een onmiskenbare rol in het dagelijks leven van veel mensen, in het bijzonder binnen de stadscontext. Op weg naar een duurzamer transportbeleid speelt deze fiets een toonaangevende rol.  Zo ontstaan er diverse types, volledig afgestemd aan de behoeften van de gebruiker. Het is erg belangrijk om de juiste ondersteunende middelen aan te bieden om deze verschuiving op een systemische, evenwichtige en duurzame manier mogelijk te maken.

Een stad, gemeente of bedrijf kan een BikeBranch openen voor haar bewoners of werknemers. In deze voorziening krijgt iedereen een persoonlijk plekje waar ze hun fiets en de bijbehorende uitrusting, elke dag veilig kunnen achterlaten. Op deze manier wordt getracht meerdere kleine stallingen op te richten louter dan enkel grootschalige onpersoonlijke parkeergelegenheden.

De BikeBranch biedt de mogelijkheid om elke beschikbare ruimte om te bouwen tot een volledig uitgeruste fietsenstalling. Het modulaire systeem bestaat uit verschillende modules, waardoor een individueel en tegelijk optimale inrichting van de stalling mogelijk is.

Het pakket wordt opgebouwd met standaard verbindingselementen uit het steigerbuis-systeem. Hierdoor is elk onderdeel uitwisselbaar en kan het hele systeem worden gedemonteerd en elders weer in elkaar worden gezet.

De support Uyl kan worden gezien als het huisdier van de stalling. Op deze manier wordt met behulp van AI het  ondersteunings- en beveiligingssysteem in een nieuw jasje gestoken. De Uyl zal gebruikers attent maken op correct gebruik van de stalling en wordt bovendien de mascotte van de BikeBranch om ook op deze manier de systemische aanpak te ondersteunen.

Contact

Kobe Baudewijns
kobebaudewijns@hotmail.com 

CL1R1SZ