Cyclowash

Kieran Franck

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotoren
 Els Du Bois
Regan Watts

Cyclowash

 

Kunststoffen microvezels die het milieu vervuilen is een problematiek die steeds meer toeneemt. Het wassen van textiel is een van de bronnen waardoor de vervuiling ontstaat. Cyclowash bied een productoplossing aan voor wassalons. Cyclowash filtert de microvezels die vrijkomen bij het wassen van textiel, hiernaast laat het ook toe om afvalwater te hergebruiken in de volgende wascyclus.

Cyclowash is een innovatief filtersysteem speciaal ontworpen voor wassalons. Met geoptimaliseerde filtercombinaties biedt het een efficiënte oplossing voor het filteren van kunststoffen microvezels en hergebruiken van afvalwater.

De driver achter het design is een multi-fase hydrocyloonfilter die op een hoge snelheid en efficiënte wijze vaste deeltjes en kunststoffen microvezels uit het afvalwater afzondert. Verder is het ook een methode die een hoge weerstand heeft tegen verstoppingen wat onderhoud tot een minimum beperkt.

Om de afgezonderde vezels uit het systeem te halen is er een reinigbaar en herbruikbaar scheidingspaneel ontwikkeld dat de vezels opvangt.  Het reinigen ervan is een manuele taak die door de eigenaar moet worden uitgevoerd, het moment waarop dit moet gebeuren wordt aangegeven door lichtelementen aan de zijkanten van het ontwerp. Dit kan dan vervolgens op een ergonomische en handvrije manier gereinigd worden. Om deze interventie tot een minimum te behouden maakt de Cyclowash gebruik van een back-wash systeem dat de poriën van het scheidingspaneel frequent vrijmaken. Hiernaast zijn er ook bijkomende filtermethodes die het het hergebruik van afvalwater mogelijk maken.

 

CL1R1SZ