JuggleJigs

Kevin van der Velden

Master Productontwikkeling
2021 — 2022

ontwerp

promotoren
Alexis Jacoby
 Stef Langmans

JuggleJigs

 

JuggleJigs zijn producten die ondersteuning bieden bij het beoefenen van 2 jongleertechnieken, flowerstick en diabolo. De voornaamste functie van JuggleJigs is het voorkomen dat de diabolo of flowerstick valt. Zo wordt de grootste frustratie tijdens het jongleren weggenomen, en verhoogt de effectieve oefentijd. Dankzij JuggleJigs wordt circus meer toegankelijk voor mensen met een beperking, de voornaamste doelgroep.

In dit project zijn 2 producten ontwikkeld die samen de JuggleJigs vormen. Het ene product wordt gebruikt met een flowerstick, het andere met een diabolo. Het doel van de JuggleJigs is om enerzijds circus meer inclusief te maken en anderzijds om het plezier van het jongleren te verhogen. De producten laten verschillende moeilijkheidsgraden toe, waardoor ze ook inzetbaar zijn bij een groep met variabel niveau. Dankzij de compacte opbergmogelijkheid zijn ze makkelijk op verplaatsing mee te nemen.

Vandaag zijn er enkele circusateliers die circus aanbieden aan mensen met een beperking. Door de zwakke motoriek zijn jongleertechnieken zoals balletjes, diabolo en flowerstick voor hen moeilijk. Vaak speelt men dan spelletjes met de materialen, maar dit lijkt niet meer op het jongleren zelf. De ervaring van het jongleren verdwijnt terwijl dit net zo belangrijk is om de deelnemers gemotiveerd te houden. JuggleJigs laten toe om motorisch zwakke mensen jongleren te laten ervaren en zorgen voor succeservaring die motiveert om te blijven oefenen.

De voornaamste doelgroep zijn dus circusateliers die circus willen aanbieden voor mensen met een beperking. Daarnaast zijn JuggleJigs ook inzetbaar bij woonzorgcentra waar er steeds vraag is naar extra activiteiten voor de bewoners. Circustechnieken hebben hun effect al bewezen binnen ergotherapie en revalidatie. JuggleJigs verlaagt de drempel om dit toe te passen.

CL1R1SZ