Élysée 

Kenzo Pauwels

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Morfologie van het Interieur

promotoren
Marjan Michels
Eva Storgaard
Margo Annemans

Élysée 

 

Ontdek het project Élysée: een herbestemming van de neoromaanse kerk Het Heilig Sacrament in Berchem. Door de secularisatie staan veel kerkgebouwen leeg, ondanks hun architecturale en sociale waarde. Deze masterproef transformeert de kerk tot een “derde plek” met voeding en welzijn centraal. Met een voedingswinkel, bistro, praktijkruimtes, yogaruimte en vertical farming-serre verbindt dit project historische en hedendaagse waarden in een inspirerende, multifunctionele ruimte.

Herbestemming van de kerk Het Heilig Sacrament, Berchem tot een derde plek waar voeding en welzijn centraal staan.

De secularisatie en veranderende maatschappelijke context in Vlaanderen hebben geleid tot de leegstand van veel kerkgebouwen, die ondanks dit verval nog steeds architecturale, symbolische en sociale waarde bezitten. Het project Élysée onderzoekt de herbestemming van de neoromaanse kerk Het Heilig Sacrament in Berchem, ontworpen door René Van Steenbergen in 1960. Het doel is om deze kerk om te vormen tot een “derde plek” waar voeding en welzijn centraal staan, geïnspireerd door socioloog Ray Oldenburg’s concept.

Het ontwerp grijpt terug naar drie kernstrategieën: openen, toevoegen en verbinden. Door de toevoeging van dakramen en het openbreken van de zijgevel aan de straatkant, krijgt de kerk meer natuurlijk daglicht en een uitnodigende uitstraling. In de middenbeuk komt een grote serre voor vertical farming. Een passerelle brengt de menselijke schaal in het gebouw en creëert fijne ruimtes onder de booggewelven.

De kerk huisvest diverse functies: een lokale voedingswinkel, polyvalente ruimte, bistro en fine dining restaurant. Het bijgebouw omvat het welzijnsgedeelte met verschillende praktijkruimtes, een yoga- en meditatieruimte en een ontspannende stadstuin. In dit gedeelte is er een centrale vide en dakramen toegevoegd voor een lichte, serene sfeer.

Dit herbestemmingsproject biedt zowel een maatschappelijke als architecturale oplossing door de historische en architecturale waarden van de kerk te behouden en te verrijken met nieuwe, relevante functies. Het project Élysée streeft naar deze architecturale en maatschappelijke balans.

Contact

Kenzo Pauwels
kenzopauwels@gmail.com 

CL1R1SZ