Open stads atelier | Herbestemming modernistische gebouw

Kato Van Tichelen

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Iris Van der Schueren
Sarah Eloy 

Open stads atelier | Herbestemming modernistische gebouw

 

Een masterproef waarbij de opdracht was om een modernistisch gebouw te herbestemmen en nieuw leven te geven. Met een vooronderzoek dat dieper inging op de stijl modernisme werd er een goede basis gelegd voor de eindontwerpopdracht. Herbestemming is een concept dat nu meer dan belangrijk is, omdat er veel wordt afgebroken en dit idee kan bijdragen aan beter gebruik van gebouwen.

Het gebouw dat ik heb gekozen bevindt zich in Turnhout in de Begijnendreef 21. Het gebouw is een project van Turnhout dat zich meer wil inzetten op stedelijke creativiteit om de stad zo meer aantrekkelijker te maken. Het herbestemmen van het zogenaamde Amival gebouw maakt een cruciaal onderdeel uit van deze visie . Dit gebouw, een  voorbeeld van brutalistische architectuur, is onderwerp voor deze masterproef en wordt getransformeerd tot een levendige hub voor creatieve en circulaire activiteiten. Het gebouw dat zich aan de rand van het centrum bevindt komt momenteel niet tot zijn recht vanwege zijn gesloten uitstraling en betonnen structuur, typerend voor een fabrieksgebouw. Dit gebouw biedt een plek waar kunstenaars, professionals en bezoekers kunnen samenkomen om te creëren, inspireren en innoveren, waardoor het niet alleen de omgeving verrijkt, maar ook het karakter en de betekenis van het Amival-gebouw versterkt.

Het ontwerp bestaat uit drie bouwlagen: kelder, gelijkvloers en een verdiep. In de kelder zijn de ateliers ontworpen voor de vereniging Creative Factory. Op de begane grond is er een deel publiek door een exporuimte en een horecaconcept, in het andere deel zijn er ateliers waar innovatieve creatievelingen graag hun eigen plek wilden, bijvoorbeeld een keramiste of een houtatelier. Het verdiep is ontworpen als een polyvalente ruimte met als extra een dakterras. Aan de gevels zijn er ook aanpassingen gebeurd om het gebouw meer aantrekkelijker te maken door raamopeningen te maken die een goed zicht geven in het gebouw. Dit ontwerp is een gepast ontwerp voor dit gebouw. 

Contact

Kato Van Tichelen
katovantichelen@gmail.com 

CL1R1SZ