Ontwenningskliniek Hof ten Bos

Kato Laenen

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
 Iris Van der Schueren
Paul Wauters

Ontwenningskliniek Hof ten Bos

Verslaving is een wereldwijde en bekende problematiek. De Belgische overheid deelt mee dat het alcoholverbuik in België boven het gemiddelde Europese verbruik scoort (Gezond België, 2022). Verder staat Antwerpen gekend als ‘cocaïnehoofdstad van Europa’. Dit project herbestemt Hof ten Bos als ontwenningskliniek met een residentiële opname. Hof ten Bos werd in 1938 ontworpen door Léon Stynen als kindersanatorium. Deze geschiedenis als zorgarchitectuur vormt een interessante basis voor een ontwenningskliniek.

Verslaving is wereldwijd een groot probleem. België heeft een bovengemiddeld alcoholgebruik en Antwerpen wordt beschouwd als de ‘cocaïnehoofdstad van Europa’ (Gezond België, 2022). Het voormalige Hof ten Bos in Brasschaat wordt ontworpen als ontwenningskliniek met een residentiële opname. Het gebouw, oorspronkelijk ontworpen als kindersanatorium door architect Léon Stynen in 1938, heeft een moderne en vooruitstrevende zorgarchitectuur.

De ontwenningskliniek biedt een drie weken durend opnameprogramma aan, dat indien nodig verlengd kan worden, om de psychische en fysieke veerkracht van verslaafden te versterken. Het interieurontwerp richt zich op het creëren van een huiselijke sfeer met aandacht voor het welzijn van de patiënten, waarbij huiselijkheid, recreatie en structuur centraal staan. Personalisatie van de kamers en gemeenschappelijke ruimtes, zachte materialen en flexibele recreatieruimtes dragen bij aan een ondersteunende omgeving. Het personeel, bestaande uit psychologen, psychiaters en sociaal werkers, biedt structuur en ondersteuning door middel van geplande gesprekken en dagelijkse planning.

Om aan de vereisten van de ontwenningskliniek te voldoen, worden enkele aanpassingen aan het gebouw gedaan. Er wordt een optopping gerealiseerd op de bijbouw om de capaciteit te vergroten. Daarnaast zullen voormalige dienstruimtes worden omgevormd tot functionele kantoorruimtes om een heldere indeling te bevorderen. Het ontwerp zorgt voor een balans tussen open ruimtes en privacy. Het pand biedt gemeenschappelijke leefruimte en keuken op het gelijkvloers terwijl de eerste verdieping recreatie, therapieën en amusement faciliteert.

Het welzijn van de patiënten staat centraal in het ontwerp, met aandacht voor rust, recreatie, begeleiding en een duidelijke dagelijkse structuur.

Contact

Kato Laenen
kato.laenen@gmail.com 

CL1R1SZ