MUSHT: circular acoustics for expressive spaces

Kaan Isik

Master Productontwikkeling
2022 — 2023

ontwerp

promotor
Paul Bailleul

MUSHT: circular acoustics for expressive spaces

Hedendaagse architectuur wordt gekenmerkt door vlakke en harde materialen. Hierdoor ontstaat een akoestisch ongemak in ruimtes met negatieve gevolgen op de leefbaarheid ervan. MUSHT biedt een effectieve oplossing met personaliseerbare akoestische installaties van mycomateriaal. Deze panelen worden vervaardigd door mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, te laten groeien in ge-3D-printe mallen. MUSHT draagt bij aan het verminderen van akoestisch ongemak, bevordert circulariteit en creëert een harmonieuze relatie tussen architectuur en expressiviteit.

In de ontwerpfase wordt het ontwerp besproken in een co-creatieproces tussen de klant, ontwerper, productieverantwoordelijke van MUSHT en een akoestisch expert. Tekeningen worden omgezet in CAD-modellen of bestaande elementen worden ge-3D-scand. Beslissingen worden genomen over de installaties en de strategische positionering van scheidingslijnen om elegante schaduwvoegen te creëren. Op basis van projectomvang en complexiteit wordt een prijsofferte opgesteld.

In de mal creatiefase worden de mallen vervaardigd met behulp van een uitwaartse schelp die iets groter is dan het CAD-model om rekening te houden met materiaalkrimp. De mallen worden zorgvuldig opgesplitst om achtersnedes mogelijk te maken en het ontmallingsproces te vergemakkelijken. Na assemblage ondergaan de mallen vereiste nabewerkingen voor optimale oppervlaktekwaliteit en afwerking.

Tijdens de productiefase worden de mallen gevuld met myceliumsubstraat en houten profielen. Gedurende zeven dagen groeien de mycomaterialen onder gecontroleerde omgevingsfactoren, waarbij het mycelium zich bindt aan het organisch afval en de houtprofielen om een stevige structuur te vormen. Het materiaal wordt gedehydrateerd om het groeiproces te stoppen, waardoor een stabiel eindproduct ontstaat. Optionele kleurcoatings kunnen worden toegepast voor het gewenste uiterlijk.

De akoestische installaties worden door professionele installateurs aan muren of plafonds bevestigd met behulp van geïntegreerde systemen die zorgen voor een optimale installatie. Circulariteit wordt gedurende het hele proces gewaarborgd. Na voltooiing van een project kunnen de 3D-geprinte mallen intern worden gerecycled tot nieuw filament. Daarnaast kunnen de akoestische installaties van MUSHT aan het einde van hun levenscyclus worden gedemonteerd, vermengd met de bodem en als voedingstoffen worden opgenomen.

ontent settings.

Contact

Kaan Isik
kaan.isik1998@hotmail.com 

CL1R1SZ