Goía, een herbruikbaar verpakkingssysteem voor online bestellingen van aardbeien en champignons

Juliette Broucke

Master Productontwikkeling
2019 — 2020

ontwerp

promotoren
Els Du Bois
Lotte Krekels

GOIA, EEN HERBRUIKBAAR VERPAKKINGSSYSTEEM VOOR ONLINE BESTELLINGEN VAN AARDBEIEN EN CHAMPIGNONS

Goía is een herbruikbaar verpakkingssysteem voor de online boodschappenmarkt, meer bepaald voor bestellingen van aardbeien en champignons. Goía elimineert wegwerpverpakkingen en reduceert voedselverspilling. De verpakking is opgebouwd uit drie onderdelen en garandeert een optimale bewaring en bescherming van de vruchten. Het gebruik van de verpakking wordt ondersteund door een statiegeldsysteem en een circulaire logistieke keten, die start bij de aardbeien- en champignontelers en vervolgens langs verschillende stakeholders passeert.

De Goía verpakking verlengt de houdbaarheid van de inhoud. Zo zorgt de universele sleeve voor extra bescherming tijdens het transport en een optimaal klimaat. De relatieve luchtvochtigheid in de sleeve kan geregeld worden met een slider die de grootte van de ventilatieopening bepaalt. Het mandje in de sleeve verschilt per soort en is afgesteld op de specifieke behoeften van de vruchten. Zo beperken twee pinnetjes de relatieve bewegingen van de aardbeien. Dit reduceert de kans op schade, wat de houdbaarheid ten goede komt. Het champignonmandje is voorzien van grote mazen die zorgen voor een kleiner contactoppervlak tussen condens op de wand en de champignons, wat versneld bederf voorkomt.

De gebruikscyclus van de verpakking start bij de teler, die de vruchten rechtstreeks in de mandjes legt tijdens het plukken. De aardbeien en champignons worden na verkoop getransporteerd naar dark stores, die specifiek zijn ingericht voor het faciliteren van een efficiënte order picking van de online bestellingen. Hier worden de mandjes in de sleeves verpakt, zodat ze extra beschermd zijn voor de last mile-fase.

De online bestellingen worden vervolgens samengesteld in delivery boxen, waarin twee koelelementen aanwezig zijn. De consument kan ervoor kiezen om zijn bestelling thuis te laten leveren, of te gaan ophalen in zijn lokale retailer. Na consumptie brengt hij zijn gebruikte verpakkingen terug, waarvoor hij een statiegeldbedrag ontvangt. De gebruikte verpakkingen worden daarna terug naar de dark store gebracht, waar ze worden gereinigd en ontsmet. Tot slot worden de mandjes naar de telers getransporteerd, klaar voor een nieuwe gebruikscyclus.

CL1R1SZ