Le corps et l’esprit – retour à l’essence

Jorien De Peuter

Master Interieurarchitectuur
2022— 2023

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
 Paul Wauters
Iris Van der Schueren

Le corps et l’esprit – retour à l’essence

 

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft gezondheid als meer dan alleen de afwezigheid van ziekte, maar als een toestand van volledig welzijn – zowel lichamelijk, mentaal als sociaal. Daarom heb ik ervoor gekozen om het Magasin à Livres ontworpen door Charles Vandenhove te herbestemmen tot een inspirerende en rustgevende welzijns- en verblijfsruimte waar al deze aspecten van gezondheid aandacht krijgen. 

Het ontwerp zet de ruimtelijke en architecturale kwaliteiten van het gebouw in om een plek te creëren waar bezoekers kunnen ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven, helemaal tot rust kunnen komen en de tijd kunnen nemen om even te vertragen.

Om de betekenis van deze erfgoedsite te waarborgen, heb ik gezocht naar een bestemming die rekening houdt met de unieke kenmerken van de plek en de omgeving. Het nieuwe ontwerp maakt optimaal gebruik van de afgelegen ligging en de architectuur die in harmonie is met de omringende natuur.

Op de benedenverdieping met beperkte lichttoetreding komen verblijfsruimten en een spa, waar voornamelijk gefocust wordt op het lichamelijke en het mentale aspect. De ruimtelijke, open en licht overgoten bovenverdieping is eerder gericht op het sociale welzijn. Het geheel focust op welzijn dat wordt teruggebracht tot zijn essentie: de natuur. Water speelt in deze visie een erg belangrijke rol. Het is de connectie die beide delen van het gebouw verbindt.

Bezoekers worden ondergedompeld in een ervaring die helend werkt op zowel de geest als het lichaam. De plek draagt bij aan de verbetering van het algemene welzijn van de bezoekers zodat ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. In het ontwerp en de architectuur worden natuurlijke elementen gebruikt om verschillende emotionele  toestanden bij de gasten op te roepen, zodat zij op een dieper niveau verbinding kunnen maken met hun omgeving en zichzelf. Het is een plek waar de gezondheid van lichaam, geest en ziel in harmonie zijn.

Contact

Jorien De Peuter
jorien.dp@gmail.com 

CL1R1SZ