R-event

Jolien Lambrechts

Master Interieurarchitectuur
2023— 2024

studio
Re-use of Modernist Buildings

promotoren
Sara Eloy
Iris Van der Schueren

R-event

Het herbestemmen van het voormalige openluchtzwembad van Hofstade tot dynamische recreatie- en evenementenlocatie

Deze masterproef richt zich op de herbestemming van het verlaten, modernistische openluchtzwembad op het Sport Vlaanderen-domein in Hofstade. Ondanks de populariteit van het recreatiedomein is het voormalige buitenzwembad al meer dan 40 jaar ongebruikt en verkeren de omliggende gebouwen in verval. Onderzoek wijst uit dat een renovatie van het zwembad noch haalbaar noch wenselijk is. De gedeeltelijke uitvoering van het oorspronkelijke masterplan resulteerde in een gebrek aan samenhang met de rest van het domein, en de site is alleen bereikbaar via een lange omweg vanaf de parkeerplaats. De focus van mijn masterproef ligt daarom op het herontwikkelen van de site tot levendig en betekenisvol onderdeel van het Sport Vlaanderen-domein.

Het herontwerp, genaamd R-event, combineert recreatie en evenementen. Verschillende functies binnen deze categorieën worden met elkaar verbonden om een samenhangend geheel te creëren. Het aangrenzende grasveld wordt in het ontwerp geïntegreerd en het zwembad wordt omgevormd tot een schilderachtige vijver, die een prachtige setting biedt. Het voormalige zwemcomplex wordt met het grootste respect voor de bestaande toestand geherdefinieerd.

Het nieuwe ontwerp verbetert de toegankelijkheid van de site vanaf de parkeerplaats met nieuwe paden. Een brug over de vijver bevordert de samenhang tussen de gebouwen en fungeert tegelijkertijd als eyecatcher. Het grasveld wordt ingericht als sportterrein met voetbal- en tennisvelden, waarmee de verbinding met het Sport Vlaanderen-domein wordt hersteld. De vier gebouwen worden herbestemd tot kleedkamers, café, evenementenruimte en bistro waardoor een veelzijdige en levendige bestemming voor recreatie en evenementen ontstaat.

Contact

Jolien Lambrechts
jolien.lambrechts@outlook.com 

Meer info

https://www.instagram.com/jl.interieur/

CL1R1SZ