Linea Libera

Jolien celis

Master Interieurarchitectuur
2019 — 2020

studio
Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis

promotoren
Paul Wauters

LINEA LIBERA

In deze renovatie van de nieuwe vleugel van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis te Brussel zijn voornamelijk de kantoren, de scholenwerking en de circulatie in de tentoonstellingszalen onder handen genomen. Modulariteit en een chronologische wandeling staan in dit ontwerp centraal en prikkelen de nieuwsgierigheid en speelsheid van de gebruiker.

In het ontwerp kunnen de bezoekers de tentoonstelling van de oudheid chronologisch bezoeken door het pad te volgen dat is uitgestippeld doorheen de nieuwe vleugel. Dit pad geeft steeds meer en meer van de tentoongestelde collectie prijs en op het einde toont het hoogtepunt zich pas, de imposante zuilengalerij van Apamea.

De koepel boven de tentoonstellingszaal vormt een fysieke scheiding tussen de kantoren en de tentoonstellingszalen om de werknemers de nodige privacy te gunnen, maar staat hen toch toe om een blik te werpen op de artefacten en kunst dat het onderwerp is van hun dagelijks takenpakket.

In de scholenwerking en de kantoren staat dan weer het modulaire systeem centraal. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers geprikkeld worden om op een speelse manier hun eigen stempel op de ruimte te drukken en de verdeling in het modulaire systeem aan te passen wanneer de situatie erom vraagt. Linea Libera zorgt voor een leer- en werkomgeving waarin de gebruikers zich thuis voelen en graag aanwezig zijn. Het zorgt voor een omgeving die gepersonaliseerd kan worden doordat de gebruikers de vrijheid nemen om de invulling zelf aan te passen, voor een omgeving waarin iedereen zichzelf kan terugvinden.

Contact

Jolien celis
joliencelis@hotmail.com