Van sociale woningen naar sociaal wonen

Jill Vorsselmans

Master Interieurarchitectuur
2021 — 2022

studio
Re-use Modern Interiors

promotoren
  Iris van der Schueren
Paul Wauters

Van sociale woningen naar sociaal wonen

 

Voor de masterproef kreeg ik de opdracht om een naoorlogs modernistisch gebouw te herbestemmen. Ik koos voor de sociale woningen aan de Jan De Voslei te Kiel Antwerpen. Daarbij deed ik onderzoek rond verbeterde woonvormen. De woningen bevinden zich in een complexe woonomgeving. De buurt wordt gekenmerkt door haar volkse en multiculturele karakter. 

Vanuit de overtuiging dat ik de bestaande gebouwde omgeving kan versterken en heropleven, wil ik van deze sociale woningen een concept van sociaal wonen maken.

Door naar de bewoners te luisteren, kon ik inschatten hoe ik bepaalde problemen kon oplossen. De grootte van de appartementen blijft intact en ik ging opzoek naar een innovatieve manier om te werken me deze ruimtes. Ik wilde meer licht en lucht binnentrekken door de ruimtes open te breken. Vervolgens worden alle appartementen van modern comfort voorzien.

Het gebouw is erg eentonig omdat er enkel woongelegenheden worden voorzien, er ontbreekt een vorm van diversiteit. Hiervoor ontwierp ik enkele semi-publieke interieurs om zo de dynamiek binnen het gebouw te optimaliseren. Deze ruimtes vallen wel ten koste van enkele studio’s.

De eerste verdieping van het gebouw vormde ik om tot kantoorruimtes en een kinderdagverblijf. De kantoorruimtes zorgen voor meer diversiteit en daarnaast geef dit jonge start ups een kans om te groeien. Flexibiliteit staat hier centraal, de verschillende ruimtes zijn makkelijk afsluitbaar waardoor het mogelijk is om kleine oppervlaktes te huren. Er wordt een soort co-working gecreëerd voor start-up bedrijven. Ik voorzie ook een kinderdagverblijf op deze verdieping, dit zou een enorme meerwaarde geven voor vele gezinnen in het gebouw die deze hulp kunnen gebruiken.

Contact

Voornaam Familienaam
email@hotmail.com

CL1R1SZ